Naučnici otkrili da se lijek protiv Alzhajmerove bolesti krije u zmijskom otrovu.

2 minuta čitanja
0
0
426

Naučnici već dugo pokušavaju da nađu način da se riješe naslaga koje uzrokuju ovu bolest. Nova studija sada otkriva da se rješenje, u stvari, sve vrijeme “motalo oko njihovih nogu“.

Zmijski otrov pomaže u razbijanju amiloidnih naslaga u mozgu, za koje se vjeruje da uzrokuju demenciju. Molekul u zmijskom otrovu aktivira enzime u mozgu koji pomažu da se eliminiše ovaj toksični protein, rekli su istraživači sa Univerziteta Monash u Melbourneu.
Ovo otkriće moglo bi da vodi novim terapijama kojima bi se spriječio Alzhajmer u ranijoj fazi i u daljem napredovanju. Vjeruje se da toksični protein zvani amiloid beta igra ulogu u pojavi Alzhajmera. Kod zdravih osoba enzimi degradiraju ili razgrađuju amiloid beta dok se formira, ali kod pacijenata sa Alzhajmerom ti enzimi nisu u stanju da adekvatno djeluju. Ta nesposobnost uzrokuje da se toksični protein akumulira i formira naslage koje izazivaju demenciju.

 

Naučnici traže lijek koji može da stimuliše te enzime kod ljudi. Amiloidne naslage počinju da se akumuliraju kod ljudi u ranim fazama demencije. Naučnici su analizirali otrov nekoliko vrsta zmija i pronašli molekul koji može da pojača aktivnost dva enzima koji razgrađuju naslage.
Molekul je pronađen u otrovu zmija u Južnoj i Centralnoj Americi, nakon čega je tim razvio sintetičke verzije tog molekula. Testovi su pokazali da sintetički molekul ima iste efekte kao prirodna verzija,

prenosi b92

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)