Ova biljka je prava prirodna apoteka u vašem domu.

4 minuta čitanja
0
0
766

Bijeli luk je daleko najljekovitija biljka o kojoj se najviše pisalo i raspravljalo, kako na internetu tako i po naučnim simpozijima.

Aroma i ukus su svojstva koja su mu osigurala vodeće i prepoznatljivo mjesto u kulinarstvu a širok spektar bolesti koje  liječi su mu osigurali vodeće mjesto u narodnoj medicini kao ljekovita biljka koja se koristi samostalno kao i u sastavu preparata kao mješavina sa drugim ljekovitim biljkama.

U količinini od 100 g jestivog dijela ima 139 kalorija. Sadrži 6,8 g proteina, 28 g ugljenih hidrata, masti nema nikako. Veoma je bogat mineralima ( selenom, kalcijumom, magnezijumom, sumpornim heterozidom, sumpornim eteričnim uljima i cinkom), alicinom (alinom) i vitaminima (prostaglandinom A, grupe B i C vitaminom). Najbolje ga je jesti u svježem stanju jer termička obrada uništava skoro sve njegove ljekovite sastojke, naročito dio vitamina C, vitamina B grupe i ljekovite sastojke etarskog ulja.

Ukratko šta liječi bijeli luk:

Snizava krvni pritisak kao i nivo holesterola u krvi. Odmah iza toga, dokazan je antibiotik, pa se veoma cesto upotrebljava za suzbijanje prehlade i gripa, a koristan je i kao preventiva protiv ovih bolesti. Redovnim konzumiranjem umanjuje se rizik od pojave raka, pojačava imunitet i proizvodnja antitijela u organizmu. Potvrdjeno je da djeluje čak i  protiv ćelija tumora pa je dobar kao pomoćno prirodno sredstvo za lijecenje raka. Stiti krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Neke studije su pokazale da bijeli luk otklanja umor, napetost, uznemirenost i popravlja raspoloženje, zahvaljujuci mineralu selenu koji se u njemu nalazi. Bijeli luk djeluje protiv crijevnih parazita, tako da osobe koje redovno konzumiraju ovu namirnicu teško da mogu da obole od parazita u crijevima. Lambrija (parazitarna bolest crijeva), uspjesno se za samo par dana liječi uz pomoc svjezeg bijelog luka. On je takođe, veoma moćan borac protiv gljivičnih infekcija.

Preporučujemo dnevnu dozu 2 čena starog ili 3­-4 stabljike mladog bijelog luka sa listovima u toku dana.

Interesantno je reći da bijeli luk poboljšava epwtit kod beba   ukoliko je majka prije dojenja konzumirala bijeli luk. Pri tom neće izazvati dodatne grčeve.

Ova informacija je bobra za majke koje imaju problema sa manjkom apetita kod djeteta.

Pored do sada navedenog bijeli luk  djeluje na organe za disanje, varenje, crijevnu floru, rad jetre i žuči, krvni pritisak, iscrpljenost organizma i razne druge bolesti. Blagotvorno delujje na sve žlijezde u organizmu, daje snagu i vitalnost organizmu, sprečava senilnost. Posjeduje veliku energiju i pripisuju mu se afrodizijačka svojstva.

Ukratko rečeno:

Bijeli luk je prava apoteka u vašem domu. pa iskoristite ga.

 

(Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)