Zamjena za bijeli šećer. Slatko a korisno.

10 minuta čitanja
0
0
1,152
Zamjena za bijeli šećer

Zamjena za bijeli šećer. 

Svima je već poznato da je jedan od najvećih neprijatelja našeg organizma šećer. Iako mi, praktično, bez šećera ne možemo da živimo, ipak prekomijerno konzumiranje dovodi do velikih problema.

Šećer se nalazi u skoro svim namirnicama koje upotrebljavamo u svojoj ishrani pa čak i u onima koje ukusom uopšte nisu slatke. Ipak najopasnije je prekomijerno konzumiranje bijelog, rafinisanog šećera. Proizvodnjom ove vrste šečera uklonjene su sve supstance koje bi bile potencionalno korisne za organizam kao što su minerali, vlakna itd.

Na svu sreću postoji nekoliko vrlo dobrih zamjena za ovu vrstu šećera koje su znatno manje opasne. Neke od njih su čak poželjne za konzumiranje.

       Namirnice koje su odlična zamjena za bijeli šećer.

Med

Poklon od pčela i cvijeća, med je dostupan u mnogo različitih sorti, od kojih svaka sorta ima jedinstven okus temeljen na izvoru nektara. Med, osobito tamnija vrsta, sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice, kao i jaka antibakterijska svojstva. Budući da ga tijelo može lako iskoristiti, neka istraživanja su pokazala da konzumiranje meda može poboljšati sportsku aktivnost u odnosu na ostale izvore ugljikohidrata.

Pekmez

Pravi se od soka raznih vrsta voća koje se kasnije termalnim postupkom prerađuje. Sok se kuha sve dok skoro dvije trećine ne ispare kada postaje prilično gust. Vrlo je sladaka, zavisno od voća koje koristite. Smeđe boje i koristan za upotrebu. Preporučuje se najviše protiv malokrvnosti.

Kokosov šećer

Proizveden od soka kokosovog cvijeta, kokosov šećer stekao je mnogo pažnje proteklih godina zahvaljujući rezultatima početnih istraživanja koji pokazuju da bi mogao imati manji glikemijski indeks u odnosu na rafinirani šećer, tako sprječavajući odstupanja u razini šećera u krvi koja mogu ugroziti savladavanje dijabetesa i igrati ključnu ulogu u kontroli težine. Za dobivanje šećera, od soka kokosovog cvijeta napravi se gusti sirup, koji se potom osuši i melje u prah koji ima okus sličan karameli. Dobiveni šećer sadrži mnoge zdravstvene prednosti kokosa, uključujući nutrijente kao što su željezo, cink, kalcij i kalij.
Šećer od datulja
Dok kokosov šećer dobivamo iz soka, šećer od datulje dolazi iz samog ploda. Ovaj šećer ustvari je plod koji je prvo osušen, a zatim i sameljen. To bi značilo da ima jednaku količinu vlakana kao i samo voće, uključujući i nutrijente kao što su vitamin B6, željezo i magnezij. Budući da je to ustvari fino usitnjeno voće, ne otapa se dobro u tekućinama kao što su kava ili čaj, ali je odličan kao dodatak drugoj hrani i može biti zamjena smeđem šećeru u odnosu 1:1 u svim receptima koji zahtijevaju korištenje smeđeg šećera.

Melasa

Melasa je nusprodukt pri proizvodnji šećera. Sadrži sve nutrijente koji su uklonjeni prilikom rafiniranja šećerne trske, uključujući visoke razine željeza, kalcija, kalija, magnezija i selena kao i mnogo vitamina B. Zbog toga, melasa bi se mogla svrstati u broj jedan prirodni zaslađivač koji je bogat nutrijentima. Melasa se godinama koristila primarno kao izvor stočne hrane, ali danas, sve više pažnje se predaje njenoj upotrebi u ljudskoj prehrani. Postoji više vrsta ali šećerna melasa sadrži najviše nutricionističkih kvaliteta.

Javorov sirup

Napravljen od soka javorova stabla koji se svede na gustu, žućkastu tekućinu koja nije samo slatka već je puna kalcija, kalija, mangana, fosfora, magnezija i željeza kao i vitaminima B2, B5, B6, niacinom, biotinom i folnom kiselinom. Javorov sirup čini 70% šećera i sadrži oko 50 kalorija po žlici- manje od kukuruznog sirupa koji sadrži 60 kalorija po žlici. Da biste maksimalno povećali svoj unos vitamina i nutrijenata, odlučite se za tamniju vrstu tipa B, prije nego za laganiju A vrstu koja se pretežno koristi kao preljev za palačinke. Možete kupiti i javorov šećer koji se formira kada tekućina u javorovom sirupu ispari.

Agavin sirup

Agavin sirup je prirodni zaslađivač koji se dobiva iz Južno-američkog kaktusa. Često ga zovu „medena vodica“, jer ima blagi okus i svjetlu boju. Rjeđi je od meda, ali je slađi, pa ga kod kuhanja treba još manje nego meda. Agava sirup ima neobično niski glikemični indeks i praktički ne utječe na razinu šećera u krvi. Zbog toga je idealan za dijabetičare i preosjetljive na šećer.

Stevija – ekstrakt lišća biljke porodice Stevia

Stevija je najvjerojatnije najbolja alternativa šećeru. Dokazano je da stevija poboljšava rad štitnjače i cijelog organizma. Stevija ima lagano gorki okus, zbog čega ju neki ne vole. Kod kuhanja, potrebna je vrlo mala količina stevije – od ¼ do 1/32 od količine šećera (ovisi o vrste stevije koju koristite). Stevija je glavni neprijatelj karijesa i ima skoro 0 kalorija.

Goji bobice

Crveni dijamanti Himalaje sadrže složeni šećer, koji prema kliničkim istraživanjima uništava tumorske stanice, poboljšava vid, bori se sa slobodnim radikalima u tijelu, jača jetru i gušteraču.
Polisaharidi, koje sadrže goji bobice djelotvorni su kod mršavljenja, jačaju metabolizam i daju prirodnu slatkoću, koja savršeno zamjenjuje šećer.
naturalnews.com / uredio Kucni-ljekar.com
Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)