5 razloga zbog kojih treba da jedete jagode

3 minuta čitanja
0
0
370
Jagode

Jagode

1) POMAŽU VAM DA MRŠAVITE

 

Ako želite da doterate liniju pre odlasak na plažu, jagode vam mogu pomoći u tome. Ovo voće sadrži sadrže antocijanine, koji pomažu pri sagorevanju masnih naslaga, jer ih organizam koristi kao gorivo. Istraživanja su pokazala da antocijanin takođe povoljno utiče na kratkotrajno pamćenje.

 

2) UBLAŽAVAJU BOL

 

Dokazano je da jagode imaju antiupalna i dejstva koja ublažavaju bol. Istraživanja su pokazala da  jagode smanjuju markere upale, a preporuka je ih konzumirate tri puta nedeljno da biste smanjili rizik od upala.

 

 

3) IMAJU ANTIKANCEROGENA I ANTIALERGENO DEJSTVO

Dokazano je da jagode imaju antikancerogeno dejstvo. Ovo voće bogato je flavonoidima koji se bore  sa kancerogenim ćelijama i ujedno sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože. Osim toga, fenolne kiseline iz jagoda imaju antialergena svojstva, što znači da pomažu pri smanjenju biohemijskih procesa, koji su povezani sa alergijskim reakcijama. Ipak, iako pomažu osobama sa alergijama, postoje ljudi koji su alergični baš na njih.

 

4) POMAŽU U BORBI SA ŠEĆEROM

 

Iako su postojale određene nedoumice da osobe sa povišenim šećerom smeju da jedu jagode ili ne, nedavna studija pokazala je da one zapravo regulišu nivo šećera u krvi, čak 130 grama svežih jagoda značajno će smanjiti nivo šećera u krvi.

 

5) USPORAVAJU STARENJE

 

Izuzetno su bogate antioksidanatima. Toliko da se nalaze na četvrtom mestu po redu na listi namirnica sa najvećom koncentracijom antioksidanata. Oni su važni za naš organizam jer štite telo od slobodnih radikala, koji nisu samo izazivači mnogih bolesti, već ubrzavaju i starenje kože.

 

Ako vam svi ovi razlozi nisu bili dovoljni, za kraj da napomenemo i da su jako su ukusne. Postoji li bolji razlog od toga?

 
(Izvor:zena.blic.rs)
Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Hrana kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)