Lovor u borbi protiv kašlja, reume, nervoze…..

2 minuta čitanja
0
0
1,659
lovor

Lovor.

Ako imate problem sa kašljem evo jedan jednostavan recept kojim ćete ga riješiti.

Uzmite pet-šest listova lovora i prokuhajte u 2,5 dl. vode. Kuhajte desetak minuta a zatim ostavite da ohladi .Procijedite pa dodajte pet-šest kašika šećera, dobro bi bilo da to bude žuti šećer, ili još bolje ako imate med i na kraju u sve to iscijedite jedan limun.

Dobro promiješajte i trošite po po jednu kašiku kad god se kašalj intenzivira.

Vrlo brzo bi trebalo da kašalj potpuno prestane.

Kako se lovor još može koristiti?

Pored ovog načina upotrebe lovorov list se još od davnina koristio kao začin ali i kao ijek, zbog svog antiseptičkog i protivupalnog dejstva.Bogat je vitaminima iz grupe B a oni  pomažu boljem funcionisanju nervnog i mišićnog sistema,poboljšavaju probavu i dr.

Čaj od lovora se upotrebljava za liječenje bolesti organa za varenje, anoreksije, gubitka apetita, šećerne bolesti,srčanih smetnji, Pošto umirujuće djeluje na nervni sistem koristi se u  slučaju nervoze,a pomaže i kod nesanice.

Takođe, lovorov list može biti od velike pomoći  i u liječenju reume, a eterično ulje lovora se uspešno koristi u liječenju bolesti limfnih čvorova jer podiže imunitet i ukoliko samo nekoliko kapi  utrljavate na područje limfnih žlezda,olakšaćete tegobe.

Lako ga je nabavit a njegovo ljekovito djelovanje je neprocjenjivo, jedino ne treba pretjerivati sa količinom jer pri pretjeranom korištenju izaziva halucinacije.

(Dzevadic/Kucni-ljekar.com)

 

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)