Alergija na ambroziju i načini ublažavanja njenih simptoma.

10 minuta čitanja
0
0
586

 

Alergen ambrozije je već počeo, i ove godine, da stvara probleme hiljadama ljudi koji imaju alergijsku reakciju na ovu biljku.

Da se ne nađete u situaciji u kojoj sam ja bio prije deset-petnaest godina,  ukratko ću vam objasniti kakve simptome ćete osjećati u slučaju da ste alergični na ovu biljku.

Ja lično sam, pošto nisam znao simptome, nekoliko godina koristio lijekove protiv prehlade misleći da je ona u pitanju.

Prvi simptom koji se pojavljuje je kihanje.

Nećete kihnuti jednom, dva  ili tri puta. U pitanju je rafalno kihanje na desetine puta neprekidno i tako po cio dan dok u isto vrijeme iz nosa teče voda u velikim količinama.

Svrbež očiju je simptom koji zna biti vrlo nezgodan ako niste navikli na to.

U prvim godinama alergije sam vrlo često dolazio u iskušenje da rukama trljam oči što je vrlo loše jer se u tom slučaju svrbež pojačava do nepodnošljovih razmjera. Sada jednostavno ignoriram početne probleme sa očima i nipošto ne počinjem da ih trljam rukama što preporučujem svima jer (opet napominjem) trljanjem očiju problem se višestruko pojačava.

Još jedan vrlo nezgodan simptom je zatvaranje nosa.

Ovaj simptom je za mene,(pogotovo dok nisam navikao) bio najveći problem jer sam za vrijeme spavanja prestajao disati i momentalno sam se budio iz najdubljeg sna.

Od ostalih simptoma bih napomenuo još: bol u grudima (plućima), svrbež u grlu itd.

To je ukratko o simptomima ove bolesti, sada ćemo reći nekoliko riječi o liječenju.

Problem zatvorenog nosa, koji se redovno javlja kod alergije na Ambroziju, najbolje je liječiti upotrebom morske vode, tako što ćete sa njom ispirati nosnice, a ako nemate morsku vodu onda napravite otopinu vode i morske soli i tom otopinom vršite ispiranje.

Ako to ne pomaže onda vam je red ići u apoteku i kupiti operil sprej, ali nemojte ga pretjerano koristiti jer je on kao u ostalom i mnogo drugih sintetičkih lijekova agresivan i može vam oštetiti sluznicu nosa.

Što manje izlazite na otvoreno, izlazite samo u velikoj nuždi, sve dok se koncetracija alergena u zraku ne smanji na podnošljiviju mjeru.

Iz iskustva znam da lijekovi na različite osobe različito djeluju.

Pričao sam sa osobama kojima je hiposenzibilizacija pomogla, dok sam ja sedam godina primao istu i kada sam izvadio zadnji nalaz krvi, doktorka mi je rekla da mi je taj posljednji nalaz gori od onog prvog.

Tada sam shvatio da je to, bar u mom slučaju, samo gubljenje vremena, ili možda čak i eksperimentisanje.

Za ublažavanje simptoma alergije vam predlažem slijedeće:

Popijte najmanje 8 do 10 čaša čiste vode kako bi potaknuli prirodni proces čišćenja tijela. Znanstvenici su ustanovili da pravilna hidratacija može ublažiti simptome alergija za čak 38%.
Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji mogu ublažiti simptome alergija, pa vam preporučujemo da ga u vrijeme alergije, a dobro bi bilo i prije, redovno pijete.. Ako ne volite okus zelenog čaja dodajte mu malo meda. Nemojte ga miješati s mlijekom jer je nedavno istraživanje pokazalo da mlijeko može smanjiti ljekovita svojstva čaja, a također postoje vjerovanja da mlijeko pogoršava simptome alergija. Svakodnevno popijte 2 do 3 šioljice čaja kako bi djelovanje bilo što bolje.

Kvercetin ima antioksidativno i antiupalno djelovanje. Naročito je učinkovit u ublažavanju simptoma alergija i pročišćavanju dišnih putova. Jabuke i luk su odlični izvori kvercetina.

Neka istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno uzimaju kvercetin imaju manji rizik od nastanka bolesti pluća i dišnih putova.

Potvrđeno je da kopriva ima ljekovito djelovanje i da može ublažiti simptome alergija pa vam preporučujemo da je koristite i kao čaj i kao dodatak nekim jelima..

Ananas sadrži bromelain, enzim koji se tijekom unosa na prazan želudac pokazao učinkovit kod liječenja sinusitisa, bronhitisa, upale pluća i ostalih problema s radom dišnog sustava. Bromelain ima antiupalno djelovanje i sprječava oticanje.

Vrlo dobra pomoć kod alergije je ispijanje jabukovog sirćete. Uzmite dvije kašike jabukovog sirćeta i razblažite ih sa pola litra vode i tu mješavinu pijte. To bi trebalo da ublaži sve simptome.

Prepeličija jaja su u tradicionalnoj kineskoj medicini poznati lijek za alergije i za liječenje prehlada, pa ako ste u mogućnosti nabavite ih i koristite po uputstvu koje ćete naći na ambalaži svakog imalo ozbiljnijeg proizvođača.

Evo nekoliko linkova na tekstove koje smo prije objavili na ovu temu, u kojima su opisani neki načini liječenja:

Recept za liječenje alergije. Dočekajte alergiju spremni. Pobijedite je ovim prirodnim sredstvima.

Nadamo se da će vam bar jedan od navedenih načina pomoći, a ako ne pomogne onda morate u apoteku po neki  lijek protiv alergije  iako takvi lijekovi blokiraju reakciju imunog sistema, ili, u težim slučajevima, potiskuju rad cijelog imunog sistema. Iako takav pristup može pomoći, on nudi samo ublažavanje simptoma i ništa ne poduzima da bi riješio pravi uzrok bolesti, al što se mora, mora se.Takvi lijekovi blokiraju reakciju imunog sistema, ili, u težim slučajevima, potiskuju rad cijelog imunog sistema uz pomoć lokalnih i sistemskih steroida. Iako takav pristup može pomoči, on nudi samo ublažavanje simptoma i ništa ne poduzima da bih riješio pravi uzrok bolesti.

Pacijenti ovise o svojim lijekovima i pate od mnogih nuspojava. Najgore u svemu tom je, da pacijenti stalno potiskuju svoj imuni sistem, što još više pogoršava njihovo zdravstveno stanje.

(Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Alergije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)