Avokado u saksiji. Postupak uzgoja u devet etapa.

5 minuta čitanja
0
0
6,832

Avokado u saksiji.
Dali ste se ikada zapitali, jeli moguće neku biljku koju kupite u piljarnici, koja inače ne uspijeva u našim krajevima, uzgojiti i kod nas.
Iznenadit će vas podatak da ih ima mnogo koje mogu uspijevati i u vašem domu pa čak i u vašem vrtu.
U ovom članku ćemo vam objasniti kako da uzgojite avokado kod svoje kuće.
Zasaditi avokado i gajiti ga u kućnim uslovima od avokado semena u teoriji je vrlo jednostavan zadatak, edukativan i fascinantan…

Gledajući avokado kako raste pred vašim očima dok ga njegujete i pazite je jedna od najljepših nagrada za vaš trud.

U samo 9 koraka ćete naučiti kako jedan avokado može postati kućna biljka u kojoj ćete svi uživati.

Avokado u saksiji, poostupak od sjemenke do odrasle biljke.

  1. Pojedite avokado i sačuvajte sjeme. Operite ga i čačkalicama ga probodite sa strana tako da one drže sjeme na površini čaše ili činije ispunjene vodom. Sjeme mora biti potopljeno u vodi 2.5 cm.

  2. Uzmite čašu i jednostavno ga postavite na rub, a zatim čašu stavite na mjesto gde ima dosta direktnog sunca i toplinu. Provjeravajte stalno da je sjeme 2.5 cm u vodi, i dodajite vodu po potrebi. Od dvije do šest nedjelja trebalo bi da vidite rezultate vašeg rada tj. korijenje ili klice.

  3. Uskoro će biljka narasti do 15 cm u dužini i sada je vrijeme da je skratite na 7 cm.

  4. Korijeni će se zgusnuti i postati jači, a vidjećete i cvijet koji opet raste iz sjemena. To je znak da vašem avokadu treba novi prostor. Biljku presadite u saksiju koja je viša i šira ostavljajući pola sjemena van zemlje. U osnovi dio koji je bio u vodi sada je u zemlji.

  5. Uvjerite se da biljka često dobija vodu, a povremeno joj dajte dosta vode tako da cijela zemlja upije. Zemljište treba da bude vlažno i nikada suho, ali ukoliko vidite žute listove to je znak prezaljevanja. U tom slučaju ostavite biljku da se isuši par dana .

  6. U ovom periodu rasta, potrudite se da biljka dobija dovoljno sunca i topline kako bi pravilno rasla.

  7. Ako dostignete tačku gde listovi dobijaju braon boju i izgledaju sprženo na vrhovima, to je jasan znak da u zemlji ima previše soli. Pustite vodu da slobodno prolazi kroz saksiju i pažljivo iscijedite zemlju poslije toga.

  8. Vaš avokado je sada dostigao približno 30 cm visine. Vrijeme je da ga isiječete na 15 cm kako bi podstakli rast novih izdanaka(tićova).

  9. Čestitamo, uspeli ste! Avokado sada krasi vaš dom i ostatak svijeta čini boljim mestom. Za posljednji korak samo zapamtite da ono neće proizvoditi avokado za manje od 7 godina i da će vam do tada služiti kao ukras i slika vašeg truda.

Pogledajte kako to izgleda u slikama:

Avokado
avokado-003
avokado-004
avokado-005
avokado-006
avokado-007

mojenterijer.rs/uredio Kucni-ljekar.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)