Ruzmarin.Evo šta liječi i kako ga pravilno koristiti.

8 minuta čitanja
0
0
8,445
ruzmarin

Ruzmarin, rozmarin, zimorad, žmurod.

Ruzmarin je gust, razgranat, trajan, zimzelen, mediteranski grm. Obično je 1– 2 metra visok, sa mnogo bočnih ogranaka u vidu grančica. Počinje cvjetati u februaru, a u cvatu se može naći tokom čitave godine. Cvjetići su lijepe modre ili ljubičastoplave boje sa različitim nijansama sve do bijele. Smješteni su između listova koji su naspramni, uski i malo svinuti, s gornje strane tamnozeleni, a sa donje sivi od dlačica i žlijezda sa eterskim uljem.

Za drogu se najčešće prikuplja list(Folium Rosmarini). Za domaću upotrebu i caj od ruzmarina, najbolje je odsijecati bočne grančice u dužini 15 do 20 cm, s cvjetovima ili bez njih. Ovako odsječene grančice treba vezati u snopiće i sušiti na promahi i u hladu. Kada se snopić osuši, treba ga razvezati i s grančica svući osušene listiće. Listiće je najbolje čuvati u dobro zatvorenim posudama. Mogu se samljeti u fini prah koji također, treba čuvati u zatvorenoj posudi kao i ostale začine. Ovako pripremljena droga ima intenzivan, aromatičan miris od kanfora i cineola, okus je ljut, pomalo opor i aromatičan. Preporučuje se, zbog ovih osobina, svjež ili osušen, upotrebljavati kao začin. Destilacijom vodenom parom dobija se iz listova eterično ulje ruzmarina svijetložute boje.

Nalazište biljke Ruzmarin je tipična biljka sredozemnoga područja, koja se i plantažno uzgaja na našim otocima. Može se naći u slobodnoj prirodi gdje odraste ili sam ili češće izmiješan sa ostalim grmljem. Uzgaja se kao ukrasni grm. Malo ga ima duž jadranske obale, ali se zato može obilno naći na nekim otocima u Hrvatskoj, posebno Hvaru, Šolti, Visu, Korčuli i Lastovu. Raste na sunčanim stranama po kamenitom zemljištu. Smatra se da je ruzmarin sa ovih ostrva najkvalitetniji. Medonosna je biljka.

Osnovni hemijski sastojci biljke Droga kao glavni sastojak sadrži etersko ulje. Ulje je prijatnog mirisa, ljutog okusa. Sastoji se od kamfora, borneola, pinena, kamfena, cineola i izobornilacetata. Biljka sadrži tanina, saponina i nekih drugih materija (amara).

Svojstva biljke Droga djeluje kao izraziti holagog i holeretik (prema Chabrolu intravenozna injekcija pojačava izlučivanje žuči za dva puta kod eksperimentalnih životinja). Holecistokinetik. Osim toga, antispetik, emenagog, hipertenzer, stomahik, antireumatik, antineuralkik, sredstvo protiv kostobolje i reumatizma, opći stimulator.

Indikacije Oboljenja jetre, insuficijencija i začepljenje, insuficijencija žuči, ciroza jetre (Lenneckova) sa ascitesom i uvećanjem, žutice (posebno hepatocelularna i postrukciona), holecistitisi i holelitijaza. Dismenoreje, leukoreja, astma, bronhitis hronični, gripa, kolitis i dijareja. Hipotenzija. Atonična dispepsija. Reumatizam i kostobolja. Migrene. Opća astenija. Čaj od ruzmarina je preporucljiv pacijentima sa bolesnom jetrom. Etericno ulje ruzmarina jedan je od sastojaka Hepatal kapi koji koriste pacijenti sa bolesnom jetrom i osobe sa slabim imunim sistemom.

Ruzmarin čaj

Načine primjene za Čaj od ruzmarina:

Kafenu kašiku droge preliti s 2 decilitra ključale vode. Poklopiti i nakon 15 minuta procijediti. Piti neposredno prije ili poslije svakoga jela kod navedenih oboljenja jetre. Čaj od ruzmarina nema naročito prijatan ukus ali nije gorak kao recimo čaj od pelina ili hajdučke trave.

Na isti način priprema se čaj od ruzmarina i kod ostalih oboljenja. Samljevena droga upotrebljava se kao ljekoviti, fini začin za različita dijetalna jela kod oboljenja jetre, kao što su riba, ili lakše vrste mesa: jagnjetina, teletina. Za različite salate dobro je dodati samljeveni ruzmarin kao pikantan začin u količini koja stane na vrh noža, ili rastvori u alkoholu za vanjsku i unutrašnju upotrebu. Ulje od ruzmarina (Aetreroleum Rosmarini): 3 do 4 kapi, 2 do 3 puta u toku dana, najbolje nakapati na kašičicu meda. Alkoholna tinktura dobije se tako da se 20 grama lista i cvijeta ružmarina fino samelju, preliju sa 100 grama 70% alkohola u tamnoj boci i ostave, uz češće mućkanje, 10 dana. Nakon toga ostaviti da se talog slegne pa odliti i procijediti dobijenu otopinu. Uzima se 5 do 10 kapi na kocki šećera ili kašičici meda, ujutro na prazan stomak.

Primjena u narodnoj medicini

Može se naći podatak (Willfort) da, ako se ruzmarin skuha u kozijem milijeku (caj od ruzmarina u mlijeku), pa upotrijebi kao oblog, služi kao lijek kod raka kože. Male količine ruzmarina upotrijebljene kao začin stimulišu sekreciju žuči, želučanog soka, jačaju nervni sitem, pojačavaju apetit, djeluju kao antispazmotik na nivou digestivnoga sistema i djeluju baktericidno (Hlava, Lanska).

Napomena: U većim količinama ruzmarin moze biti toksičan, tako da se ne smiju prekoračiti propisane doze
.

Izvor: prirodnamedicina.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)