Ljekovita svojstva lješnjaka o kojima se malo zna.

2 minuta čitanja
0
0
4,232
lješnjak

Lješnjak.

Lijeska (lat. Corylus avellana) grmolika je biljka široko rasprostranjena po Europi i Zapadnoj Aziji.
Lješnjak spada u skupinu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti diljem svijeta zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima.
Bogat je zdravim mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje čine daleko najveći udio u njegovim ukupnim masnoćama.

Lješnjaci obiluju omega-3-masnim kiselinama koje doprinose razvoju mozga.

Ulje lješnjaka ima oporan te tipičan okus orašastih plodova. Primijenjen na kožu sprječava njeno isušivanje te se koristi kao bazno ulje u medicini, farmaceutici i u aromaterapiji. Lješnjaci su visokokalorične namirnice s obzirom na to da 100 grama osigurava 628 kcal. Sadrže visoki udio masti (60 posto ), pri čemu većinu čine poželjne mononezasićene masne kiseline. Također, obiluju omega-3-masnim kiselinama koje primjerice doprinose zdravlju srca i normalnom rastu i razvoju mozga.

Snažan antioksidans

Lješnjak je bogat izvor vitamina E, folata, kalija, magnezija, mangana, fosfora te željeza. Vitamin E je snažan antioksidans koji doprinosi obrani organizma od prekomjerne proizvodnje slobodnih radikala. Naime, slobodni radikali uzrokuju oštećenje tkiva izazivajući upalu koja dugoročno može dovesti do razvoja kroničnih bolesti. Lješnjaci se također ističu sadržajem prehrambenih vlakna te na 100 grama osiguravaju čak 9.7 grama za probavni sustav važnih tvari. Svoju primjenu nalaze u kolačima, čokoladama, keksima te se također koriste za proizvodnju maslaca od lješnjaka.

Izvor: zdravakrava.24sata.hr

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)