Otkriveno zašto dolazi do metastaza raka.

4 minuta čitanja
0
0
414

Iako su tumori vrlo rasprostranjena i odavno poznata bolest ipak postoje neki segmenti njihovog ponašanja koji su i do dan danas ostali zagonetka.

Zna se da tumori nastaju kao posljedica mutacije određenih ćelija pri diobi. Međutim, malo se zna o tome zašto dolazi do metastaza, odnosno zašto kancer počinje da se širi po organizmu.
Odavno se sumnja da postoji veza između raka i hroničnog stresa, a sada je dokazano da je upravo konstantna psihička napetost krivac za širenje metastaza po tijelu.

Naučnici su proučavali miševe izložene neprestanom stresu i primijetili su da pod pritiskom njihov limfni sistem prolazi kroz takve fiziološke promene, da se kanceri mnogo brže umnožavaju i šire u organizmu.

Oni su zaključili da stres zaista može da predstavlja svojevrstan “okidač” da se tumorske ćelije otcijepe i nastave da se šire.

– Mi smo svjesni toga da ne možemo pacijentima koji imaju rak da kažemo “opustite se i nemojte da budete pod stresom”, jer to bi bilo kontraproduktivno, posebno što je već činjenica da su bolesni ogroman stres po sebi. Ipak, važno je kako ćemo da pristupamo obolelima od raka, jer negativan pristup umnogome može da im pogorša bolest – rekla je za “ABC News” Erika Sloun sa Monaš univerziteta u Australiji.

Kako se ispostavilo, krivci za rapidno širenje kancera su hormoni stresa, prije svega adrenalin i noradrenalin.
– Ovo je ključno otkriće naše studije, zato što sada znamo da adrenalin deluje kroz određene ćelijske receptore, što će nam pomoći da razvijemo lijekove koji će blokirati puteve širenja kancera– rekla je doktorka Sloun.

Zasad, oni su započeli klinička testiranja na ženama oboljelim od raka dojke, tako što im daju određene doze propranolola i drugih beta-blokatora.
– Tokom sedam godina praćenja, pokazalo se da je kod pacijentkinja koje su uzimale propranolol zabeležen daleko manji procenat metastaza koje se šire limfnim sistemom i “nastanjuju” u vitalnim organima kao što su pluća – kazala je ona.

Ako se ova studija pokaže pouzdanom i u kliničkoj praksi, ovo će zaista biti fenomenalne vesti.

(Telegraf.rs)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Karcinom,tumori i ciste

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)