Ovo povrće treba da jedete što više jer osim što liječi ženske bolesti sprečava bolesti srca.

5 minuta čitanja
0
0
1,597

Osim što može snačajno da umanji rizik od osteoporoze, ovo sočno povrće čuva i zdravlje očiju i jača imunitet

Što više voća i povrća jedete, to su i manje šanse od razvijanja nekog od ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Razlog za to je što voće i povrće sadrže mnogobrojne hranljive materije, koje su neophodne za pravilno funkcionisanje celog organizma.

Odlično sezonsko povrće je i mladi luk, jer sadrži širok spektar jedinjenja koja poboljšavaju zdravlje – vitamine, minerale i fitohemikalije. Možete ga jesti svežeg ili kao dodatak jelima, a saznajte i zbog čega je on jedna od najzdravijih namirnica.

Zdravlje kostiju
Samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1.6 mg vitamina C. Kada su u pitanjupotrebe žena za pomenutim vitaminima, stabljika mladog luka sadrži 22% od preporučene dnevne doze vitamina K i 2.1% preporučene dnevne doze vitamina C. Kod muškaraca, to iznosi 16% od preporučene doze vitamina K i skoro2% vitamina C. Oba vitamina od ključnog su značaja za rast, razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju. Ako vaša ishrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina, povećava se verovatnoća od razvoja osteoporoze i većeg procenta lomljivosti kostiju.

Zdravlje očiju
Telu je neophodan vitamin A za proizvodnju rodopsina, proteina u očima koji omogućava receptorima mrežnjačeda upijaju svetlost. Osobe čija ishrana ne sadrži dovoljne količine vitamina A mogu razviti noćno slepilo i druge poremećaje vida, uključujući čireve rožnjače. Stabljika mladog luka sadrži 24 mg vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina. Ova količina vitamina A ispunjava 3.4% dnevnih potreba kod žena i 2.6% kod muškaraca.

Zdravlje srca
Vitamini A i C, koji se mogu naći u namirnicama kao što je mladi luk, imaju jaka antioksidantna svojstva. To znači da pomenuti vitamini mogu sprečiti oštećenja ćelijskog tkiva izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Ishrana bogata namirnicama sa visokim nivoom antioksidanata, pre svog voća i povrća, povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih obolenja. Vitamin C, takođe, može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska što, zauzvrat, može smanjiti rizik od srčanih obolenja.

Imunitet
Istraživanja pokazuju da je mladi luk bogat izvor fitohemikalija, posebno jedinjenja flavonoida, kao što su kvercetin i antocijani. Ova konkretna fitohemijska jedinjenja zapravo su prirodne hemikalije koje sadrže biljke, a one mogu poboljšati imunitet. Pored toga, istraživanja pokazuju da flavonoidi mogu, takođe, pomoći usprečavanju raka eliminisanjem ksantin oksidaze, enzima koji proizvodi slobodne radikale.

kucnilekar

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)