Američko udruženje za srce upozorava. Liječenje raka dojke može uzrokovati srčanu insuficijenciju

3 minuta čitanja
0
0
717
Liječenje raka dojke

Liječenje raka dojke.

Stručnjaci upozoravaju.

Tim stručnjaka upozorio je da pacijenti s rakom dojke i njihovi liječnici moraju dobro izvagati ”prednosti” nekih tretmana protiv potencijalne štetnosti za njihovo srce. Jer imaju veću vjerojatnost za razvoj srčanih problema nakon tretmana poput kemoterapije, zračenja i ciljane terapije. Čak i one osobe koje se izliječe od raka dojke mogu imati probleme sa srcem, dugo nakon završetka terapije.

Oni tvrde da su problemi poput zatajenja srca, problema s krvnim sudovima i nenormalni srčani ritmovi, najčešće nuspojave nakon dobivanja terapije protiv raka dojke. Ti se problemi u pravilu ne pojave odmah nakon završetka liječenja, pa se stiče utisak da je osoba izliječana.

Tretmani koji su identificirani kao najveći rizici za zdravlje srca uključuju kemoterapiju, ciljanu terapiju i zračenje. Preživjele od raka dojke imaju posebno povećanu opasnost od kardiovaskularnih bolesti uključujući one koji su izloženi zračenju i kemoterapiji kao i načinu života (osobe se povlače u sebe) odnosno debljanju tijekom i poslije liječenja kemoterapijom.

Pacijenti s već postojećim čimbenicima rizika za bolesti srca, uključujući neprovjereni ili nekontrolirani visoki kolesterol ili visoki krvni tlak tijekom njihovog liječenja, spadaju u još veću rizičnu skupinu.

Više od 48 milijuna američkih žena imaju problema s kardiovaskularnim bolestima, a više od četiri milijuna trenutno živi s rakom dojke. Uz vodeći uzrok smrti za američke žene su i kardiovaskularne bolesti.

Primjerice, lijek za liječenje imunoterapije Herceptin povećava rizik zatajenja srca, dok terapija zračenjem može blokirati ili suziti arterije. Osam tretmana s kemoterapijskim lijekom doxorubicin može povećati rizik od zatajenja srca za pet posto, a 14 doza ga povećaje za nevjerojatnih 48 posto!

Veza na originalni tekst:http://yournewswire.com/american-heart-association-warn-breast-cancer-treatments-can-cause-heart-failure/

Prirodno liječenje kao i zdrav način života, lijek su za sve naše bolesti!

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *