Savjeti za bolju probavu

4 minuta čitanja
0
0
331

čista-voda 2-20-2016 4-36-31 PMČinjenica je da danas mnogo ljudi ima problem sa nadutosti i smetnje sa probavom, ali to je dio zdravlja koji se najčešće zanemaruje. Loše životne navike, nedovoljna fizička aktivnost, nepravilna prehrana, nedovoljan unos tekućine, stres, prekomjerna upotreba laksativa….sve to mogu biti razlozi problema sa probavom.

Iako se problem probave najčešće rješava sa lijekovima i brzim napicima, potrebno je pronaći uzrok problema i eventualno promijeniti neke svakodnevne navike.

U nastavku slijedi nekoliko savjeti za promjenu životnog stila koji mogu pomoći da riješite problem probave.

Šetnja – iako je vjerojatno šetnja zadnja stvar na koju bi pomislili kada imate bol u trbuhu, trebate znati da upravo boravak na svježem zraku može učiniti čuda. Samo 10-15 minuta šetnje dnevno može ubrzati rad crijeva. Nedovoljna fizička aktivnost može ulijeniti rad crijeva, što u konačnici dovodi do grčeva i zatvora.

Optimalan unos količine hrane – često bolovi u trbuhu se mogu javiti zbog pretjeranog unosa hrane u organizam. Kada to primijetite da ste malo ipak pretjerati, uzmite nekoliko dana pauze, krenite na detoksikaciju organizma sa dosta vode, biljnih čajeva i blagih juha, bez previše začina. Nakon toga pokušajte naviknuti vaše tijelo na manju količine hrane i nikad nemojte jesti na brzinu!

Akupresura –
ova  tehnika liječenja koja je stara koliko i čovječanstvo. Radi se o jednostavnom pritiskanju mjesta boli. Stres je najčešći uzrok boli trbuha, a akupresura može osloboditi endorfin i pomoći vam da se opustite. Kada osjetite bol u trbuhu, pritisnite područje koje se nalazi 4 prsta iznad pupka. Radite kružne pokrete otprilike 5 minuta. Počet će se oslobađati endorfin i osjetit ćete olakšanje.

Optimalan unos tekućine – često kod probavnih problema dovoljno je povećati unos tekućine. Uzmite u naviku da odmah ujutro popijete na tašte čašu vode, i tijekom dana konzumirajte čajeve, voćne sokove i jogurte sa probiotikom. Sve to će pomoći da očistite organizam od nagomilanih toksina.
Unos dovoljne količine biljnih vlakana – uravnotežena prehrana bogata biljnim vlaknima je jako važna za normalnu probavu. Za pravilan rad crijeva dnevno je dovoljno unijeti od 30 do 35 grama biljnih vlakana. Također vitamin F kojeg ima u žitaricama, soji, sjemenkama lana i suncokreta poboljšava rad crijeva.

(Kucniljekar.info)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Gojaznost i dijeta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *