Šta sve liječi menta, kako je treba pripremiti i mjere opreza koje treba preduzeti.

6 minuta čitanja
0
0
9,594

Menta,metvica ili nana je svjetski poznata ljekovita biljka koja je svoju primjenu našla u prehrambenoj,farmaceutskoj i kozmetičkoj industriuji.

 

Koristi za liječenje digestivnih tegoba, bola u želucu, grčeva, zastoja u varenju, nadutosti.

Eterično ulje nane djeluje opuštajuće na želudac i crijeva, pa smanjuje grčeve, mučninu, eliminiše napinjanje, bolove, pojavu viška vazduha  i reguliše varenje.

Još bolji efekti postižu se kombinacijom sa kimom, komoračem, kamilicom, anisom, cimetom. Posredno utiče i na normalizovanje funkcije jetre i žuči.

Nana je lijek za prenadraženo debelo crijevo, iritabilne tegobe koje nastaju usljed psihičkih problema. Uspješno se primjenjuje kod nervoza, neuroza i nesanice. Djeluje smirujuće, okrepljujuće i vraća snagu. Nana utiče na regulaciju ubrzanog srčanog rada, opušta bronhije i olakšava tegobe kod astme

Dijelovi biljke koji se koriste su, listovi, stabljika i cvjetovi, a na tržižištu se mogu pronaći zelena , crna i bijela.

Korištenjem čaja od nane postižu se vrlo dobri rezultati u liječenju bolesti desni i usne duplje, kao i uklanjanju neprijatnog zadaha.U isto vrijeme ovaj čaj gasi žeđ, osvježava i jača želudac i crijeva. Čaj od nane ili mente najbolji je saveznik u borbi protiv ljetnjih vrelina zato što eterično ulje i mentol iz nane rashlađuju i efikasno sprečavaju razvoj štetnih bakterija u crijevima.

Da bi čaj bio prijatno aromatičan, odnosno da bi uklonili gorkoću koju ova biljka ima, potrebno je listove nane prvo  preliti ključalom vodom (bitno je znati da se nana nikada ne kuha, jer gubi dragocjena ljekovita svojstva) i nakon 20 sekundi tu vodu prosuti.

Zatim se listovi preliju drugom ključalom vodom. Ovako pripremljen čaj neće imati gorak ukus, a može da se zasladi i sa malo meda. Ovaj napitak preporučuje se i onima koji žele da sačuvaju vitku liniju.

Čaj od mente pomaže u smanjenju apetita, što je odlična pomoć za one koji pokušavaju izgubiti na težini. Ako patite os migrena ili glavobolja ovaj čaj će vam više nego dobro doći jer smanjuje nelagodu kod glavobolje ili migrene.

Međudim, treba biti oprezan pri korištenju ove biljke jer postoje i nus pojave koje se mogu pojaviti prilikom predoziranja.

Oni koji imaju bolest gastroezofagealnog refluksa mogu osjetiti pojačanje simptoma konzumiranjem ovog  čaja. Čaj  će opustiti mišiće želuca, što može dovesti do obrnutog toka želučane kiseline te pogoršati postojeće simptome.

Konzumiranje čaja od mente se ne preporučuje ni trudnicama, jer može uzrokovati opuštanje maternice što može povećati rizik od pobačaja.

Također se ne preporučuje ženama koje doje jer može biti opasan za dojenčad.

Iako nema dokaza da čaj djeluje na neke lijekove, ipak bi bilo dobro posavjetovati se sa doktorom oko istovremenog korištenja i lijelova i čaja od mente.

Ako dođe do predoziranja, simptomi koje ćete najčešće osjećati su:grčevi u stomaku, proljev, pospanost, bol u mišićima, spori otkucaji srca i drhtanje.

Kod konzumiranja čaja od mente morate biti umjereni tako da bi dnevni unos čaja trebao biti oko dvije šoljice kako bi izbjegli potencijalne nuspojave.  Isto tako kada pravite čaj pazite na količinu lišća koju stavljate u vodu.

Najbolje je jedan gram ili kašičica lišća na 150 ml vode.

(Kucni-ljekar.com)

 

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)