U svima nama postoje mikroskopske tumorske ćelije, spriječimo ih da se razviju i da nam ugroze život korištenjem ovih namirnica.

6 minuta čitanja
0
1
785

Kada nekoga zadesi taj problem da mu konstatuju karcinom, svi mi se nekako uznemirimo i onako podsvjesno zahvalimo bogu što mi nemamo to u svom tijelu.

Međutim, postavlja se pitanje dali smo u pravu.

Po svoj prilici svako od nas u svom organizmu ima ćelije raka, ali one nisu došle do te faze da su sebi izgradile krvne sudove koji bi im omogućili nagli rast i razmnožavanje.

Doktor interne medicine sa Kembridža Vilijam Li već godinama se bavi ispitivanjem angiogeneze, rasta krvnih sudova i kapilara koji snabdijevaju tumore krvlju.

Bez krvih sudova, tumor ne bi mogao da se razvija – ali pitanje je kako zaustaviti njihov rast? Dr Li kaže da rješenje ne moraju da budu skupi lijekovi, već samo malo bolje upoznavanje s onim što nam nudi zelena pijaca.

Dr Li je veoma objektivan i ne zagovara tvrdnje da se maligne ćelije mogu uništiti lako – tumor ne može tek tako da se izliječi, već je potrebna operacija. Međutim, ono što možemo da uradimo jeste da ga bukvalno “izgladnimo”dok je još u fazi formiranja, i to tako što ćemo spriječiti angiogenezu.

Da bismo razumjeli o čemu je ovde zapravo riječ (vjerujte nam, korisnije je i zanimljivije nego što djeluje) treba da razumijemo kako tumor zapravo funkcioniše. Naime, mikroskopski tumori se stalno javljaju u zdravom organizmu.

Autopsije su pokazale da 40 odsto zdravih žena starosti između 40 i 50 godina ima mikroskopski rak dojke, dok 50 odsto muškaraca u 50-im i 60-im godinama ima tumor prostate. Prema predviđanjima dr Lija, 100 odsto nas će do 70. godine mati mikroskopske kancere u štitnoj žlijezdi.

Dobra vijest je da ovi mikroskopski karcinomi ne predstavljaju neku opasnost sve dok ne porastu. A da bi rasli i širili se, neophodan im je dotok krvi i kiseonika – što dobivaju od krvnih sudova i kapilara.

Loša vijest je da karcinom podstiče razvijanje krvh sudova oko sebe, te dolazi do ubrzane angiogeneze i tumor se razvija mnogo brže. Zanimljvo je da se ovo dešava kod svih vrsta tumora, i upravo u tome bi moglo da leži rješenje za uspješno sprečavanje rasta i razvoja karcinoma.

Postoji veliki broj eksperimentalnih lijekova koji funkcionišu upravo na toj bazi sprečavanja dotoka krvi do tumora,ali dr Li smatra da sve što nam je zaista neophodno kako bismo spriječili nastajanje karcinoma ili njegovo širenje leži u našoj kuhinji.

Naime, on je istraživanjem sa kolegama došao do podataka da određene namirnice imaju izuzetno anti-angiogenezijsko dejstvo, pa čak i jače od nekih lijekova!

Tu spadaju crveno grožđe, kelj, kurkuma, muškatni oraščić, artičoka, lavanda, bundeva, tuna, peršun, bijeli luk,paradajz, maslinovo ulje, ulje sjemenki grožđa, crna čokolada, trešnje, ananas, zeleni čaj, jagode, borovnice, kupine, crveno vino, maline, narandže, grejpfrut, limun, jabuke…

Ne samo da ove namirnice sprečavaju razvoj i rast tumora, već su vam i najbolji saveznik u mršavljenju!

Naime, po istom principu kao tumori rastu i masnoće u tijelu – jer mast ne bi mogla da raste i širi se bez dotoka krvi. Zato se stvaraju novi krvni sudovi i kapilari koji snabdijevaju masno tkivo krvlju – a znate šta će se desiti ako ostane bez te krvi?

Tako je, nestaće.

Važno je, ipak, naglasiti da ovo nisu namirnice koje liječe od raka, li zato predstavljaju sjajan način da spriječite eventualne mikrotumore da prerastu u pravi problem, ili bar da im usporite rast.

(izvor family.rs/kurir.rs)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Karcinom,tumori i ciste

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)