Alternative za suncokretovo ulje. Ukusnije i zdravije.

4 minuta čitanja
0
0
958
ulje

Ulje je od pamtivijeka sastavni dio naše hrane.

Mlađi čitaoci vjerovatno ne pamte vrijeme kada se jedna litra ulja razvlačila po cijeli mjesec, a opet se pravila ukusna hrana.

Ako i nije bila ukusna kao danas, bila je znatno zdravija i sa malo hrane se osjećalo sitije.

Današnja hrana je projektovana da je ljudi što više jedu tako da se ni poslije obimnog obroka ne osjećaju siti.

U ta stara vremena, ako bi neko slučajno ubacio više ulja u hranu, ta hrana se nebi mogla jest pošto u to doba niko nije navikao da jede premasnu hranu.

Malo po malo, došlo je vrijeme da se hrana ne može premastiti.

Čini mi se, kada bismo pili samo ulje nebi nam baš ni malo smetalo.

Pošto smo se već toliko navilki na premasnu hranu da bez velike količine ulja više i ne znamo da napravimo dobro jelo. predlažem da koristimo razna ulja za razne situacije.

 Postoje mnoge alternative suncokretovom ulju, koje će unijeti novi ukus u naš obrok, a koje su u isto vrijeme i  zdravije.

Za pečenje – Ulje od uljane repice

Ono ima 6 procenata zasićenih masti, dok maslinovo ima 14,3. Pored toga, ovo ulje ima i 10 puta više omega-3 masnih kiselina i 50 posto više vitamina E. S obzirom da ima visoku tačku dimljenja, pogodno je za pečenje.

Za rižoto – ulje pirinčanih mekinja

Ono ne sadrži trans masti, a ima polinezasićene masnoće, vitamine i antioksidanse i pomaže u smanjivanju lošeg holesterola. Zahvaljujući visokoj tački dimljenja, Dobro je za prženje, dinstanje i peciva, ali i pripremu rižota. Ako hranu pržite u dubokom ulju, odlučite se za ovo ulje.

Za prženje – kokosovo ulje

Ono sadrži 50 procenata lauričke kiseline, zasićene zdrave masti. S obzirom da je na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju, nije pogodno za salate, ali je odlično za prženje.

Za salate – Orahovo ulje

Ono sadrži zavidne količine masnih kiselina i utiče povoljno za zdravlje srca. Ima karaklterisitčan miris i nisku tačku dimljenja, pa je pogodnije za salate nego za termičku obradu.

(stvarukusa/Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)