Dali ste čuli da postoji rak nokta? Evo nekoliko informacija.

2 minuta čitanja
0
0
3,252
rak-nokta

Rak nokta?

Svi smo čuli za rak kože, pluća. i mnogo drugih organa ali za rak nokta je malo ko čuo.

Svakog ljeta ljekari nas podjsećaju da mažemo svoju kožu sredstvima za sunčanje i da reagujemo na svaku promjenu koja se pojavi na koži. U suprotnom, ako se ne pazimo, možemo da dobijemo potencijalno smrtonosni rak kože. Međutim, da li ste čuli da je neko imao rak nokta?

Nažalost, iako se ovo dešava poprilično rijetko, svi kanceri koji napadaju kožu mogu da se razviju i na noktima ruku i nogu.

Zapravo, sam tumor se ne razvija na samom noktu, već u tkivu ispod nokatne ploče.

rak-nokta
rak-nokta

Kako prepoznati rak nokta?

Obično se prvo pojavi jedna svetlosmeđa crtica ispod nokta. Potom se polako širi i dok ne postane pruga, sve tamnija, deblja i veća.

Na sreću, nije svaka čudna pojava ispod noktiju nužno zloćudni tumor. Štaviše, mahom je riječ o nedostatku nekih minerala ili vitamina u organizmu.

Vrlo često je moguće da je u pitanju mehanička povreda.

Takođe, neke od promjena u boji i teksturi noktiju mogu da ukazuju na trovanje nekim teškim metalom, nedostatak kiseonika u krvi, probleme u radu bubrega, ali i neke druge potencijalno opasne bolesti.

Tako da, čim primijetite neku promjenu na noktima, zakažite pregled. Jer, znate i sami, šta god da je u pitanju, ako se na vrijeme obratite ljekaru, šanse za potpuno izliječenje od svake od navedenih bolesti su daleko veće.

Pogledajte video:

Telegraf.rs

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Karcinom,tumori i ciste

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)