Breza. Recept za pravljenje ljekovitog čaja, soka i vina.

3 minuta čitanja
0
0
1,934
Breza

Breza je vitko drvo sa specifičnom bijelom korom. Vrlo je rasprostranjena. U ljekovite svrhe koriste se lišće, pupoljci i kora. Bere se mlado u proljeće i suši u hladu. Pupoljci su puni eteričnog ulja koje povoljno djeluje na dišne puteve. Čaj od pupoljaka i listova je odličan diuretik, a pravi se tako što se prstohvat pupoljaka i listova prelije šoljom vrele vode, a zatim se procijeđen pije.

Pored čaja, od breze se pravi sok i vino koji pomažu u liječenju pretilosti, ateroskleroze, bubrežnih bolesti i kamenca. Sok se dobiva zarezivanjem kore starih breza, ubacuje se kroz lijevak, da iscuri, u staklenu posudu, a nakon toga se zatvori drvenim klinom. Od jednog cijeđenja se dobiva 4-5 l soka, au sezoni čak 170 litara. Ovaj napitak se preporuča osobama s bolestima mokraćnih kanala. Kuhanjem soka dobiva se i vino. Čaj od lišća koristi za kožne bolesti, lišajeve, najefektniji je u kupkama.

Breza za bubrege i prostatu:

Koncentrirani čaj za čišćenje bubrega se priprema tako što se četiri šake pupoljaka stave u litar vode i kuhaju dok polovica tekućine ne ispari. Za bolesnu prostatu preporuča se čaj do 30 g listova breze, uvinog čaja, preslice i 10 g cvijeta podbjela. Jednu supenu kašiku mješavine kuhajte pet minuta u 2 dl vode, poklopite i ostavite da stoji 3 sata, pa procijedite i pijte kad se malo ohladi, dva do tri puta dnevno prije jela. Rane i čirevi će brže zarasti ako stavite svježe lišće i učvrstite zavojem, oblog mijenjajte na 2-3 sata.
Izvor:Novosti

O ljekovitim svojstvima breze možete pogledati i u članjku koji smo objavili prije. Možete ka pročitati  ovdje

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)