Energično reagujte da djecu odvratite od ove ružne navike.

3 minuta čitanja
0
0
682

Ako imate djecu koja grizu nokte odmah im to zabranite zbog ovih razloga.

Prvi razlog je što će dijete kada poraste htjeti da se riješi te ružne navike ali će mu to teško poći za rukom jer je odvikavanje u starijoj dobi mnogo teže nego u djetinjstvu.

Drugi razlog je što se griženjem  noktiju oštećuje i koža pored njih čime se stvaraju ranice koje, osim što su vrlo bolne i ružno izgledaju, mogu postati ulaz kroz koji će infekcija ući u vaš organizam.To može predstavljati ekstremnu opasnost za vaše nokte i može uzrokovati trajno oštećenje.

Svi ljudi koji grizu nokte se kaju što su to ikada počeli ali za većinu je kasno da se bez pomoći  stručnog osoblja odvrate od te ružne navike.grickanje-noktiju

Na internetu ima, na više mjesta, vodić za odvikavanje griženja noktiju pa preporučujemo vam, ako ste stekli tu ružnu naviku da ih potražite pa da se odmah počnete odvikavati.

Upravo zbog toga što je  odvikavanje u starijoj dobi vrlo teško i sa neizvijesnim ishodom, preporučujemo vam da onog momenta kada prvi put vidite da dijete grize nokte energično djelujete i da ga odmah u početku odvratite od te navike.

Ako ste kasno počne sa odvikavanjem, i ako se odvikne, deformacije i oštećenja koja se naprave, znaju ostati kao trajna uspomena da vas roditelji nisu na vrijeme spriječili da sami sebi naudite.

Čak postoji i jedan dokumentovani smrtni slučaj zbog ove pojave.

Džon Gardener nije mogao da prestane da gricka nokte, čak i nakon zabrane ljekara. Ova navika je dovela  do septičke infekcije koja je bila jako teška i dovela je do srčanog udara.

Da nebi došlo do toga, vi svoju djecu spriječite  na vrijeme.

(Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)