Evo kako ćete odčepiti začepljeni nos prirodnim sredstvima.

4 minuta čitanja
0
0
3,138

Začepljenje nosnica (nozdrva) nije toliko velik problem tokom dana jer ćete disati kroz usta, ali je tokom noći situacija potpuno drugačija.

Ja lično sam se budio, direktno, iz najdubljeg sna zato što sam prestajao da dišem zbog ovog problema.

Upravo zbog problema koji imam sa začepljenim nosnicama, koji mi se javlja kao posljedica alergijskih reakcija, dao sam se na posao da pronađem način kako da nos odčepimo prirodnim putem ,bez upotrebe hemijskih sredstava.

Pronašao sam nekoliko načina i sada ih vam predstavljam pa ih isprobajte.

Prvi način je da jezikom pritisnite nepca, a sa dva prsta pritisnite vrh nosa, oko sinusa i držite sve dok se disajni putevi u nosu ne otvore.

Drugi način je da sami sebi napravite kapi na prirodnoj osnovi.

Postupak ide ovako: prokuhajte vodu, ohladite je  malo pa je zasoliti morskom soli.

Tako dobijenu tekućinu ukapajte u svaku nosnicu po par kapi.

Sredstvo za odčepljenje nosnica koje ste dobili na ovaj način se zove “fiziološka otopina” i ono se vrlo često koristi i u zvaničnoj medicini.

Pored odčepljenja nosnica koristi se i za grgljanje kod upale grla, ispiranje upaljenog oka ili rana, ali u slučaju proljeva za nadoknadu elektrolita nije baš dobra jer joj fali svega osim Na i Cl. Npr, fali kalij, cink i drugi minerali.

Fiziološka otopina se ubacuje u inhalator prilikom pravljenja preparata za inhaliranje kao jedan od redovnih sastojaka.

Jedan čovjek tvrdi da nosnice možete otvoriti upotrebom domaće rakije ito ovako:

Namoči prst u rakiju, zatim u jednu po jednu nozdrvu stavi prst. Ili ako možes nakapaj kap rakije u jednu, kap u drugu nosnicu. (ovaj način nisam probao lično pa preporučujem oprez)

Ja sam pokušavao nosnice da pročistim tako što bih zatvarao vrh nosa prstima, onda bih energično duvao vazduh u nos. Uspiojevalo mi je da ih na momente otvorim, ali je to bilo kratkotrajno. Kroz par minuta nos bi opet bio začepljen.

I na kraju moram da priznam da svaku veče ipak moram da zakapam nos “Operilom” što bi mi omogućilo da cijelu noć normalno dišem. Njegova mana je što je previše agresivan pa vam upravo zbog toga preporučujem da koristite fiziološku otopinu dokle god djeluje jer je ona puno sigurnija.

(Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)