Spisak čajeva i tegobe koje ovi čajevi uklanjaju.

10 minuta čitanja
0
0
533

Vrlo često nismo ni svjesni da tegobe koje nas danima muče možemo riješiti jednim običnim čajem.

Da vam olakšamo, objavljujemo vam spisak čajeva koji se najviše koriste kao i pojašnjenje šta koji od njih liječi.

Osim što liječi određene bolesti, ispijanje čaja je u nekim narodima poprimio skoro ritualne dimenzije.

U svakom slučaju, navika ispijanja čaja je korisna i preporučljiva, pa zato pročitajte ovaj tekst i izaberite za sebe

čaj koji će vam najviše pomoći.

 

Čaj od koprive

Čaj od koprive se pravi od lišća koprive, koja je, unatoč svojoj gruboj vanjštini, jedan od najboljih prirodnih lijekova za razne bolesti, kao što su anemija, povišeni krvni pritisak, reuma, artritis, kašalj i prehlada, kongestija, infekcije mokraćnog sistema, problemi s bubrezima i mokraćnim mjehurom.

Čaj od kamilice

Kamilica je popularna biljka koja se koristi u čajevima širom svijeta. Kamilica umiruje želudac i ublažava nadutost i probavne smetnje. Kamilica također smiruje um i pomaže ljudima da se opuste i lakše se nose sa stresom. Neki ljudi su alergični na kamilicu i oni trebaju izbjegavati i uzimanje čaja od nje. Osobe koje imaju probleme sa spavanjem trebaju popiti šoljicu čaja od kamilice prije odlaska u krevet. Kamilica dokazano pomaže kod nesanice i pomaže u opuštanju tijela i uma.

Čaj od đumbira

Đumbir djeluje kao stimulator i daje nam potrebnu energiju. Konzumiranje čaja od đumbira stimulira i smiruje probavni sistem. Đumbir dokazano pomaže kod mučnine. Također, zahvaljujući svojim protiv-upalnim svojstvima, čaj od đumbira pomaže u borbi s artritisom.

Čaj od metvice

Nana je mirisna biljka, od koje se prave čajevi koji imaju umirujuće djelovanje. Nana ili menta pomaže kod bolje probave hrane, smanjuje nadutost i probavne probleme. Propisuje se osobama koje imaju upale crijeva. Šoljica čaja od paprene mente će olakšati mučninu i povraćanje, pogotovo ako patite od bolesti putovanja. Ako imate žgaravicu, nemojte piti čaj od mente, jer konzumiranje ovog čaja može pogoršati vaše stanje. Ovaj čaj pomaže i kod herpesa. Također, nana će vam iosvježiti dah. Druge zdravstvene prednosti konzumiranja ovog čaja su olakšanje bolova u mišićima i olakšavanje hronične boli, ublažavanje kašlja i blažih oblika astme, kao i smanjenje stresa.
Čaj od lavande

Čaj od lavande pravi se od sušenih ljubičastih, ružičastih i bijelih cvjetova, koji rastu na grmovima lavande. Stoljećima se lavanda koristi kao mirisna biljka. Ljekovita svojstva lavande su dokumentirana i cijenjena diljem svijeta.

Šoljica čaja od lavande pomaže da umirimo svoj um i tijelo i pomaže nam da lakše zaspimo.
Kada se osjećate  depresivno, pripremite sebi šoljicu čaja od lavande, koja će vam pomoći da se smirite i oraspoložite. Pomaže u liječenju nadutosti, grčeva, kod problema s crijevima, respiratornih smetnji i različitih tipova infekcija. Čaj od lavande se može stavljati na grudi, kako bi se smanjio kašalj, ublažio bronhitis, astma, prehlada i ostali dišni problemi. Lavanda se koristi za smanjenje tjelesne temperature kod djece i odraslih. Ova biljka ima i druga ljekovita svojstva – koristite vrećice čaja od lavande davam zarastu rane, posjekotine, čireve i ranice.

Čaj od matičnjaka

Čaj od matičnjaka je ukusno piće i vrlo učinkovit tonik za smirenje živaca i uznemirenosti. Hladne vrećice čaja od matičnjaka pomažu kod problema s čirevima ili kod problema s genitalnim ranicama, koje uzrokoje virus “herpes simplex”. Mješavina čaja od matičnjaka uspješno i dokazano pomaže u liječenju uznemirenosti i anksioznosti, stresa i nesanice. Matičnjak sadrži određena svojstva, koja pomažu u kontroliranju herpesa i reguliraju štitnjaču.

Matičnjak pomješan s metvicom (mentom) može smiriti želudac, pomoći kod problema s probavom i smanjiti nadutost. Ako imate probleme sa živcima, konzumirajte barem jednu šoljicu čaja od matičnjaka dnevno. Konzumiranje ovog čaja također će poboljšati vaše pamćenje, koncentraciju i moždane funkcije i podići će vaše raspoloženje.

Čaj od ružmarina

Svima je poznato da se ružmarin koristi u kuhinji, međutim, mnogo je manje onih koji znaju da konzumiranje čaja od ružmarina ima brojne zdravstvene prednosti. Čaj od ružmarina je zapravo izrazito zdrav. Čaj od ružmarina, prije svega, pomaže u opuštanju mišića. Osim toga, učinkovito djeluje kod probavnih smetnji. Ako imate probleme sa žučnim mjehurom i jetrom, redovito konzumirajte čaj od ružmarina, koji će pomoći u ublažavanju i smanjenju simptoma. Dalje, ovaj čaj ublažava kašalj i pomaže osobama koje imaju probleme s blažim oblicima astme.

Zeleni čaj

Konzumiranje zelenog čaja ima mnoge zdravstvene prednosti. Zeleni čaj smanjuje rizik od raka, inhibira kancerogene tvari u cigaretama. Također, sadrži moćne antioksidante, polifenole, koji pomažu u suzbijanju slobodnih radikala. Štoviše, zeleni čaj zaustavlja formiranje određenih tumora. Ovaj čudnovati čaj smanjuje razinu kolesterola i triglicerida u krvi, čime potiče zdravlje srca. Zeleni čaj snižava krvni pritisak  sprječava i bori se protiv karijesa, te inhibira različite viruse i onemogućava im da razviju raznorazne bolesti.

 

(zivizdravo.net/uredio Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *