Evo kako ćete prirodnim preparatima ukloniti podočnjake.

8 minuta čitanja
0
0
672

Zbog podočnjaka vaše oči često izgledaju umorno i bolesno. To su tamna obojenja ispod vašeg oka koja su uglavnom prouzrokovana nasleđem, gojenjem, stresom i nedostatakom spavanja.

Iako ovo generalno nije ozbiljno stanje, ljudi neretko pokušavaju da ih se reše. Srećom, rešenje se može pronaći u nekoliko prostih prirodnih lekova.

Uzroci nastanka podočnjaka

Nekoliko faktora može uticati na nastajanje podočnjaka, a najčešći faktori su starenje i nedostatak spavanja. Međutim, stres, genetika, puno vremena provedenog pred kompjuterom, suva koža ili upotreba određenih lekova takođe mogu igrati veliku ulogu.

Tu su još i preterano izlaganje suuncu i stanja kože poput atopičkog dermatitisa.

Prirodni lekovi protiv podočnjaka

Postoji niz kućnih namirnica koje možete koristiti za eliminisanje podočnjaka:

Ulje od badema:

bogato vitaminom E, pored toga što je efektivno za podočnjake, dobro deluje i na kožu oko očiju. Preporučuje se da se primeni par kapi na oblast ispod oka noću bez dodirivanja trepavica i tako da ne dođe u dodir sa samim okom. Ostaviti da odstoji preko noći i ujutru sprati hladnom vodom. Ponavljati dok podočnjaci ne nestanu.

Krompir:

odličan lek za podočnjake pošto pomaže pri smanjenju zapaljenja oko očiju. Isecite par kriški krompira i primenite na zatvorene oči. Ostaviti 10 minuta. Uklonite i isperite toplom vodom, a zatim osušite nežnim pokretima peškira. Ponoviti nekoliko dana po potrebi.
Krastavac: ovo je klasičan lek protiv podočnjaka zbog svojih adstringentnih svojstava. On takođe pomaže pri osvežavanju očiju. Isecite par kriški hladnog krastavca i primenite na zatvorene oči oko desetak minuta. Zatim isperite oblast toplom vodom i ponavljajte proces nedelju dana.

Ružina vodica: osvežava i pomaže pri umirenju umornih očiju uz toniranje kože. Koristite ružinu vodicu tako što ćete navlažiti par pamučnih vata i primeniti tako na zatvorene oči, ostavljajući da odstoji po 10-15 minuta. Ponoviti nedelju dana.

Hladna primena: jedan od uobičajenih i čestih lekova je primena hladnoće. Ostavite kašiku u frižideru par minuta dok se ne ohladi. Zatim, nakon nekog vremena, uzmite kašiku i stavite na podočnjake dok kašika ne dostigne temperaturu kože. Uklonite kašiku. Ovo je brz lek, ali se ne savetuje da se primenjuje svakog dana.

Primena avokada: avokado je izvor zdravih masti. Primena dve kriške avokada na zatvorene oči može da pomogne pri tretiranju podočnjaka.

Paradajz: paradajz pomaže pri izbeljivanju kože, što znači da je savršen za tretiranje podočnjaka. Paradajz koristite tako što ćete napraviti pire, stavivši jedan paradajz u blender, i dodati par kapi limuna. Primeniti na kožu zatvorenih očiju i ostaviti da odstoji desetak minuta. Isprati toplom vodom. Ponavljati dva puta dnevno dok podočnjaci ne nestanu.

Ulje od kokosa: ovo ulje omogućava održavanje kože vlažnom i ublažava podočnjake. Takođe može da spreči nastajanje bora. Primeniti nežno na kožu ispod očiju noću uz pomoć malog prsta. Ne dozvolite da dođe u kontakt s okom. Ostavite da odstoji i ujutru isperite lice.

Kesice od čaja: antioksidanti i kafein u čaju su odlični za umirenje očiju i uklanjanje podočnjaka. Smanjuju zapaljenja i zadržavanje vode. Koristite vlažne i ohlađene kesice čaja od kamilice. Možete ih potopiti u hladnu vodu ili čak čuvati u frižideru tako da mogu da se ohlade. Nanesite ih na zatvorene oči i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Uklonite i ponovite proces dva puta dnevno par nedelja.

Ulje sa vitaminom E: vitamin E je antioksidant koji pomaže ovlaživanju kože i poboljšava njen izgled. Uzmite jednu kapsulu i razmažite je ispod očiju uveče. Ostavite da odstoji preko noći i ujutru isperite lice. Ponovite ovaj proces svakog dana.

Menta: menta, pored pića, može da osveži i umorne oči, ali i podočnjake. Primenite sa izopom (miloduh) na oblast koju želite da tretirate i ostavite da se osuši. Pazite da ne dođe u kontakt s očima i isperite vodom nakon 10 minuta. Ponovite dva puta dnevno i nakon nedelju dana ćete uočiti prve rezultate.

(Webtribune.rs)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)