Evo zbog čega vam nastaju podočnjaci.

4 minuta čitanja
0
0
824
podočnjaci

Podočnjaci mogu nastati zbog niza zdravstvenih problema ili navika. Najčešćih je umor, neispavanost, predug boravak pred računalom ili TV ekranom, ali i brojni drugi.

Ružni crni koluti ispod očiju narušavaju vam izgled, a žene zbog njih nerijetko pribjegavaju “teškoj” šminki kako bi ih prikrile. Iako se najčešće pripisuju umoru i nepreospavanim noćima, to nije jedini razlog njihova javljanja. A upravo je uzrok ključna točka od koje treba poći kako biste se znali riješiti ih se.  Osim toga, njihova pojava može ukazati na neke druge zdravstvene probleme poput problema s bubrezima. Naime, nepravilan rad bubrega uzrokuje zadržavanje vode u tijelu pa osim što se pod očima stvaraju nabrekli koluti, otiču i ekstremiteti.

Neravnoteža hormona

Kod žena, za vrijeme menstrualnog ciklusa hormoni “luduju”, a to također uzrokuje zadržavanje tekućine u tijelu, probleme sa spavanjem i kao rezultat svega toga javljaju se tamni podočnjaci. Kako biste tomu doskočile, tjedan dana prije menstruacije izbjegavajte sol, odnosno slane namirnice i ugljikohidrate koji zadržavaju tekućinu u tijelu. Zeleni čaj djeluje diuretski i potiče izlučivanje suvišne tekućine iz tijela. Što se tiče hormona, preporuka stručnjaka na biljnoj bazi jest ulje jaglaca koje regulira hormone.

Alergije

Podočnjaci se mogu javiti i uslijed alergije na hranu. Najčešće se javljaju kada je riječ o intoleranciji na laktozu i gluten, ali i alergije na voće i povrće tretirano pesticidima. Takve ja alergije teško otkriti pa primijetite li da podočnjaci ne nestaju, javite se svom liječniku opće prakse.

Otrovi u tijelu

Podočnjaci se javljaju i ako je vaše tijelo puno suvišne tekućine, alkohola, kave, cigareta jer ih sve te namirnice potiču. U tom slučaju sjajno pomaže detoksikacija tijela, odnosno temeljno čišćenje koje će mu vratiti svježinu, a zasigurno vas i osloboditi od daleko većih zdravstvenih “mrlja” nego što su to podočnjaci. Zdrava prehrana, a još više zdrave navike čine čuda.

Začepljen nos

Ako imate problema sa sinusima, tj. ako su začepljeni, stvorit će se pritisak na krvne žile koje se protežu prema očima i nosu, što će izazvati pojavu tamnih podočnjaka. Kako biste uspostavili dobru cirkulaciju, inhalirajte se.

dnevno.hr

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Alergije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)