Iako vam preporučuju, ove preparate nikako ne stavljajte na lice.

4 minuta čitanja
0
0
413

Internet je preplavljen raznim vrstama lekova i preparate, uključujući i savjete za njegu kože i revitalizaciju. Dok neke od tih sugestija mogu izgledati kao dobra ideja, možda će vam nanijeti više štete koži nego stvoriti dobar efekat.

Postoji mnogo korisnih načina da vaša koža bude čista i zdrava, a ovo su samo neke od stvari koje ne biste trebalo da nanosite.

Lak za kosu
Možda ste naišli na neke preparate za njegu kože koji uključuju lak za kosu. Najčešće se radi o preparatima za isušivanje akni, ali to bi mogli dovesti do začepljenja pora i iritacije kože.

Losion za tijelo
Losion za tijelo se s razlogom naziva “losion za tijelo” – dizajniran je samo za to mjesto. U odnosu na kožu lica, koža na tijelu je deblja i otpornija. Bodi losioni obično sadrže više mirisa i manje sastojaka koji su namijenjeni za hidratizaciju. Iako nisu svi losioni za tijelo štetni za vaše lice, bolje ih nemojte nanositi.

Pasta za zube
Korištenje paste za zube na području gdje se nalaze akne je stari lijek. Iako pasta za zube može sušiti akne, takođe će iritirati vašu kožu, te može izazvati ozbiljnije probleme, kao što su hemijske opekotine ili ožiljci.

Vazelin
Vazelin se često koristi za hidratizaciju suve ili ispucale kože, međutim to nije odgovarajuće rješenje za vaše lice. Kada prvi put nanosite vazelin na lice, možda ćete osjetiti da pomaže da je vlaži i omekšava, ali ona počinje da se “pretvara” u određene nepravilnosti.

Šećer
Nije neuobičajeno vidjeti pilinge koji sadrže šećer. Ovo je još jedna ideja da će vam to pomoći, ali zapravo čini više štete nego koristi. Kao što je spomenuto, vaša koža lica nije otpornija nego koža na tijelu. Šećer može biti pogodan za piling nogu, ali može oštetiti kožu na licu – jednostavno je previše grub.

Soda bikarbona
Soda bikarbona ima grubu teksturu i konzistenciju koja može navesti neke ljude da je koriste kao piling. Izbjegavajte ovo po svaku cijenu! Održavanje prirodne pH ravnoteže je bitan deo čuvanja kože zdravom.

B92

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Njega lica i kože

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)