Kako prepoznati alergijsku reakciju na gluten?

2 minuta čitanja
0
0
826
Alergijska reakcija na gluten

Alergijska reakcija na gluten.

Ako imate naduvan stomak a niste se prejeli , onda po rezultatima najnovijih istraživanja vaše crijevne bakterije reagiraju na gluten.

To je protein koji se nalazi u sastavu nekih žitarica među kojima su pšenica, raž i ječam  koje se najviše upotrebljavaju kao osnovne namirnice u ishrani ljudi.

On inače nije štetan za organizam ali neki organizmi na njega ne reaguju, dok drugi organizmi pokazuju burnu alergijsku reakciju.

Kada osoba koja je osjetljiva na gluten jede namirnice u kojima je on prisutan, organizam reaguje burno pri čemu dolazi do oštećenja tankog crijeva. To može biti uzrok bola u predjelu stomaka, proljeva, nadutosti i umora.

Gluten

Šta trebate uraditi u toj situaciji?

Najmanje sedam dana trebate prestati da jedete hranu koja sadrži gluten.

Ukoliko primijetite poboljšanje u opštem zdravlju organizma, nastavite s tom vrstom hrane. Ukoliko se stanje ne popravi, onda trebate otići ljekaru i provjeriti o čemu se radi.  U tom slučaju postoji mogućnost da problem nije do glutena.

Većina ljudi ima čak višak kilograma upravo radi  ove alergijske reakcije, zato  nema razloga  da ne pokušate s ovom dijetom. Možda i smršavite.

U svakom slučaju nećete pogriješiti jer konzumacija glutena i onako nije preporučena.

(Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Alergije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)