Malo jedem a debljam se. U čemu je caka?

5 minuta čitanja
0
0
4,908
malo jedem a debljam se
Malo jedem a debljam se. Mislim da je to zbog tableta koje trošim po savjetu svog doktora.

Gojaznost je problem koji se lako dobije ali se zato vrlo teško pobjeđuje.

Osim problema sa kilogramima, sve gojazne osobe imaju još jednu zajedničku osobinu.

Vjerovali ili ne skoro sve kažu “malo jedem a debljam se”.

Iako je ovo kod većine samo pravdanje pred drugima (ali i pred sobom) ipak postoje osobe koje stvarno malo jedu a konstantno debljaju.

Razlog za to može biti njihov metabolizam, kalorična hrana koju jedu ili nedostatak fizičke aktivnosti.

U vrijeme kada su naši preci živjeli od obrađivanja zemlje oni su imali sasvim drugi problem.

Njima je zbog velike potrošnje kalorija koju je izazivao fizički posao koji su radili, trebala kalorična hrana koja bi im nadomjestila potrošeno.

Danas su fizičke aktivnosti svedene na minimum pa skoro da nikako i ne trošimo kalorije koje unesemo u organizam.

Iz dana u dan stanje će postajati sve gore pošto smo se toliko ulijenili da komšija komšiju ne posjećuje zato što ne može da mu u kuću uđe sa automobilom niti može da se odvoji od interneta.

Malo radimo a jedemo kao i naši preci koje sam spomenuo. Razlika je jedino što mi jedemo masniju i kaloričniju hranu a malo ili nimalo ne trošimo te silne kalorije koje unesemo.

Iako se lijek protiv gojaznosti već nazire u dosadašnjem tekstu (intenziviranje fizičkih aktivnosti ili smanjenje unosa kalorične hrane) postoje biljke koje vam mogu makar malo pomoći u toj vašoj borbi.

Koje namirnice utiču na gojaznost?

ribaRiba

Bogata je omega 3 masnim kiselinama i proteinima. Ljudi kojima nedostaje omega 3 masnih kiselina lošije spavaju tijekom noći, a to vodi prema nezdravoj prehrani.

 

orasiOrasi

Orasi podižu razinu magnezija, a također obiluju omega 3 masnim kiselinama. Pomoći će vam da bolje spavate, a i smanjit će rizik od bolesti srca, raka i dijabetesa.

 

mlijekoMlijeko

Mlijeko je pak bogato kalcijem. Istraživanje iz 2010. godine provedeno među ženama koje su pred menopauzom, a koje su konzumirale hranu bogatu kalcijem pokazuje da su izgubile značajne količine masnih naslaga. Osim što pomaže u brisanju masnih naslaga, kalcij poboljšava i vaš san.

trešnjeTrešnje

Kad god ih se možete domoći, jedite trešnje. Osobito sat vremena prije spavanja jer su bogat izvor hormona spavanja, melatonina. Osim toga, obiluju antioksidansima koji pomažu u mršavljenju.

 

Malo jedem a debljam se

Naglašavam da je ipak najbolji lijek protiv gojaznosti probušena kašika i intenzivan fizički rad. Uz to dvoje koristite i namirnice koje sam vam naveo pa ćete vidjeti da se i gojaznost može pobijediti.

U protivnom ostaje vam samo jedna mogućnost. Prije nego što vas neko upita zašto ste se toliko ugojili  recite “Malo jedem a debljam se. Ne znam u čemu je caka?Vjerovatno su krive tablete koje mi je doktor propisao a od kojih se kao nus pojava deblja.

(Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Gojaznost i dijeta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)