Ova biljka ima sve što nam je potrebno.

4 minuta čitanja
0
0
537
suncokret

Suncokret je jedna od prvih biljaka uzgajanih na američkom kontinentu. Indijanci iz Meksika i Perua su ga proizvodili prije više od 5000 godina. Uvršten je među 20 namirnica koje svojim sastavom štite od karcinoma, a takođe nosi etiketu superhrane. Od vitamina najviše ističe vitamin E, ali tu su još i vitamini iz B kompleksa, beta karotin, D6.

Minerali smješteni u suncokretu su magnezijum, bakar, cink, selen, mangan, kalcijum, fosfor, natrijum, kalijum i željezo. Proteina ima nešto više od 20 odsto, pri čemu su to uglavnom esencijalne aminokiseline neophodne našem organizmu, jer sam ne može da ih proizvede.
Procenat masnoća je veći, a polovinu masnoća čine polinezasićene masne kiseline, najviše linolna (prethodnica omega – 6 masnih kiselina koje utiču na snižavanje nivoa holesterola u krvi). Ove polinezasićene masne kiseline organizam ne može da sintetiše, zato su nam i one esencijalne. Tu je i oleinska, omega – 9 mononezasićena kiselina, koja je jedna od glavnih komponenti maslinovog ulja.

Štiti kožu i smanjuje holesterol u krvi
Takođe su prisutni fitoseroli i oni utiču na snižavanje nivoa holesterola u krvi. Prehrambena vlakna su još jedan važan element. Čuveni antioksidansi iz suncokreta su vitamin E i selen. Zato je on poželjan u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih i malignih obolenja. Ako je koža suha ili je prisutan ekcem, suncokret je vlaži i štiti zahvaljujući linolnoj masnoj kiselini, vitaminu E i proteinima.

Protiv nervoze, infekcija i starenja

Ako ne možete da se mimoiđete sa stresom, vitamin E iz suncokreta je pravi izbor, kao i kod nervoze, infekcija i starenja. Učenicima i studentima se preporučuje zbog intenzivne mentalne gimnastike kojoj su izloženi. Jedna supena kašika suncokreta na dan obezbjeđuje vam dnevnu dozu (sve)moćnog E vitamina. Iako se najviše koristi kao grickalica, dok se gleda film ili utakmica, njegov potencijal za kombinovanje je ogroman.

Rado viđen gost je u musliju, jogurtu, posut po salati, u palenti, pirinču, domaćem hljebu. Dobro se slaže sa sjemenkama bundeve, susama i lana. Ako se kratko tostiraju na suhom tiganju, dobijate pravi delikates. Za one nešto slobodnijih shvatanja – pokušajte da ga usitnjenog uključite u preliv za picu. Sjemenke čuvajte na tamnom mjestu, u zatvorenoj staklenoj posudi. Osim u obliku sjemenki, suncokret je dostupan kao ulje i kao puter.

Izvor:Namirnice.ba

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Hrana kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)