Evo kako Rusi čuvaju zdravlje svih organa…

6 minuta čitanja
0
0
715

Kako vreme prolazi, tako i vitalne funkcije počinju da slabe, a zajedno sa njima, obično prvi na redu, strada vid. Starenje je prirodan proces, ali postoje načini da sebi olakšamo ovaj proces i duže održimo svoje zdravlje i vid, i to sve uz pomoć hrane.

Iako zdravstveni problemi podjednako zahvataju sve, statistika kaže da su žene preko pedesete sklonije zdravstvenim problemima.

Pročitajte savete ruskih lekara kako da sačuvate vid pomoću hrane, a isti saveti pomoći će vam da sačuvate i celokupno zdravlje!

Krvni pritisak

Krvni pritisak je prvi koji se pogoršava sa godinama i on utiče na mrežnjaču. Uzevši u obzir da mrežnjača traži dosta kiseonika, krvni pritisak utiče na količinu kiseonika i utiče na vid. Dokazano je da beli luk redukuje krvni pritisak, samim tim i na količinu kiseonika koja dolazi do mrežnjače, a takođe i čuva srce.

Holesterol

Prema studijama sa medicinskog fakulteta na Harvardu, niži holesterol smanjuje rizik od makularne degeneracije. Masnoća koja se deponuje ispod mrežnjače može da izazove slepilo. Samo pola čena belog luka dnevno je dovoljno za smanjenje nivo holesterola. Beli luk je jeftin, pristupačan i ima ga tokom cele godine. Toplo preporučujemo da ga uključite u svakodnevu ishranu.

Beta karoten

Šargarepa je izvrstan izvor beta karotena, i odlična je za vaš vid. Beta-karoten se u telu pretvara u vitamin A, nutrient koji sprečava mnoge bolesti oka. Mnogi ljudi koji pate od nedostatka vitamina A često imaju problema sa čmičcima, suvoćom oka, mutnim vidom i noćnim slepilom.

Omega 3 masne kiseline

Poznato je da je losos bogat svim vrstama omega-3 masnih kiselina. Prema istraživanjima ove masne kiseline su odlične za vid. One smanjuju očni pritisak, a dokazano i umanjuju šanse da obolite od raka.stepa.9121

Bobičasto voće

Bobičasto voće usporava proces starenja očiju i njegove nuspojave, kao što je mrena na oku. Ovo se dešava zbog visoke koncentracije antioksidanata u ovom voću. Poznato je i da bobičasto voće podiže imunitet, jača kosti i štiti od infekcija.

Zeleno lisnato povrće

Ovo povrće sadrži visok nivo kalcijuma, vitamina A, B12 i C. Zelena salata, spanać, kelj i brokoli obezbeđuju očima neophodne minerale i vitamine, a takođe i antioksidanse. Sprečavaju degeneraciju oka i štite mrežnjaču od UV zraka. Osim toga, sveže zeleno lisnato povrće je čuvar lepote i mladolikosti kože, i riznica vitamina koji su nam neophodni zbog zdravlja čitavog organizma.

Koštunjavo voće

Orasi su bogati omega 3 masnim kiselinama, a bademi su bogati vitaminom E koji je odlična prevencija za kataraktu. Takođe, bademi smanjuju holesterol i pomažu u mršavljenju, a poznato je da je vitka linija odlična prevencija mnogim bolestima, uključujući i dijabetes.

Paradajz i paprika

Paradajz sadrži visoku koncetraciju vitamina C, likopenom i lutein, a paprika obiluje vitaminom C, stoga su odlični za prevenciju katarakte i očnih infekcije. Takođe, paradajz pomaže u izbacivanju masti i viška vode.

Tikvice i avokado

Tikvice sadrže mnogo antioksidanata, lutein i zeaksantinom. Avokado sadrži iste antioksidante kao i tikvice. Avokado sadrži veću koncentraciju luteina od bilo kog drugog voća. Ove dve namirnice štite oči od degenerativnih bolesti i katarakte.

(superzena.b92.net)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)