Rusomača, lijek za ženske bolesti i za bolesti mokraćnih kanala i srca.

4 minuta čitanja
0
1
1,924

Kosmopolitska korovska biljka hoću-neću (Capsella bursa posteris) koja raste svuda po Evropi, osim na krajnjem severu, u ljekovitom smislu izuzetno je dragocjena.

Najčešće se nalazi pored puteva, u dvorištima i na zapuštenim livadama. Naziv je dobila po dječjoj igri „hoću-neću“ i „voli me-ne voli me“, koja se najčešće izvodi sa njenim listićima u obliku srca. Zbog oblika u narodu je zovu i „pastirska torbica“, ali i rusomača, dejvojačka trava i mačkino srce.

Cvjeta od aprila do oktobra, a bere se sve dok cvjeta. Suši se u hladovini u tankim slojevima. Ljekovita je u cjelosti. Cvjetovi su mali bijeli, raspoređeni u bočne cvasti. Plod je srcasto trouglasti, tvrd na dodir. Sadrži flavonoide, polipeptide, holin i acetilholin, histamin, vitamine A, B i C i obilje drugih djelotvornih sastojaka. Kao daleka rođaka familije krstašica oslobađa karakteristični miris sumpornih jedinjenja.

Omiljeni je narodni lijek protiv menstrualnog odliva i bolnih menstruacija, zbog čega je i zovu djevojačka trava. Koristi se i kod pojave krvi u mokraći, upale bešike, krvarećih hemoroida, kao i za jačanje maternice i snižavanje krvnog pritiska. Zbog zavidnog prisustva kalijuma povoljno utiče na srčani mišić, a preporučuje se i kod angine pektoris. Najdjelotvornija je pomiješana sa drugim ljekovitim biljkama.

U čajnim mješavinama protiv hipertenzije kombinuje se sa rastavićem i glogom.

Pomiješana sa virkom i hajdučkom travom najbolji je lijek za žene koje imaju problem sa prolapsom, odnosno ispadanjem materice. Ova pojava je karakteristična za starije i žene u srednjim godinama, a može da se javi i nakon teškog porođaja ili slabljenja tonusa mišića. U takvim okolnostima rusomača jača mišićno tkivo maternice, zbog čega se ovaj čaj preporučuje i posle porođaja.

Koncentrovan čaj od „pastirske torbice“ uspešno zaustavlja krvarenje iz nosa. Da bi se željeni efekat postigao, u nosu treba držati u čaju natopljen tampon od vate ili gaze dok krvarenje prestane.

Tinktura od biljke hoću-neću djelotvorna je za mišiće čiji je tonus oslabljen. Masaža ovom tinkturom posebno se preporučuje osobama čije su ruke ili noge bile dugo u gipsu, pa su im mišići oslabili.

Rusomača se ne preporučuje jedino tokom trudnoće. Postoji i negativna interakcija sa određenim lijekovima. Prekomjerna upotreba preparate od ove biljke može da utiče na terapiju antihipertenzivima, terapiju kod poremećaja rada štitaste žlezde, a može da pojača i dejstvo sedativa.

(Izvor: Novosti.rs/Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)