Pažnja. Cvijeće koje je držala u kući joj je ubilo dijete.

3 minuta čitanja
0
0
611

Svi volimo biljke u našim domovima, zar ne? One čiste zrak, donose pozitivnu energiju u naš dom, lijepo izgledaju, itd. Ali, trebali bi biti vrlo oprezni, jer postoje mnoge različite opasne biljke, koje se učitavaju s otrovnim hemikalijama.

Ovo je vrlo česta biljka koju mnogi ljudi širom svijeta imaju u svojim domovima. Radi se o Dieffenbachia ili Difenbahija. Ona ima lošu reputaciju.

Esteban, 5-godišnji dječak se igrao po kući i odjednom, počeo je osjetćati jake bolove u trbuhu.

Njegovi roditelji su mislili  da je to samo redoviti bol u želucu, jer je Esteban pojeo previše slatkiša. Nakon nekog vremena, on je doživio još jaču bol, pa su ga roditelji odveli u bolnicu. Liječnici su otkrili da je njihov sin pretrpio teško trovanje.

Petogodišnje dijete liječeno je odmah, više od 3 sata. Na žalost, liječnik je rekao roditeljima da je njihov sin patio i od napada anafilaktičkog šoka. Anafilaksija je žestoko, po život opasna alergijska reakcija i zahtijeva hitno putovanje u hitnu službu. Ako se anafilaksija ne liječi odmah, to može dovesti do gubitka svijesti, pa čak i smrti.

Neki stručnjaci misle da je ova biljka toksična zbog svog sadržaja u proteolitičkih enzima.

Ako list žvačete, ti kristali mogu uzrokovati privremeno peckanje i eritem. Žvakanje i gutanje u pravilu rezultiraj samo blagim simptomima.

Uz djecu i kućne ljubimce, kontakt sa ovom biljkom (obično žvakanje) može izazvati niz neugodnih simptoma, uključujući oralnu iritaciju, prekomjerno slinjenje… U većini slučajeva, simptomi su blagi, a može se uspješno tretirati s analgeticima, medicinskim ugljenom.

Nećete vjerovati da ima ukrasnog bilja koje držimo u kući ili oko kuće  a koje je toliko odtrovno da može da nas ubije.

(Biljna-apoteka/uredio Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)