Pri konzumiranju ovih namirnica pripazite jer neki njihovi dijelovi su otrovni.

4 minuta čitanja
0
0
786

Jesti povrće od korijena do vrha je odličan način da se smanji otpad. No treba znati da neke namirnice nije poželjno konzumirati na takav način.

1. Krumpirovi izdanci 
Krumpir potječe iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki dijelovi ove gomoljaste biljke nisu jestivi. Toksična tvar solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krumpira zbog čega bi ove dijelove uvijek trebali odstraniti prije nego što krenete termički obrađivati krumpir. Također, dosta solanina ima u zelenom krumpiru, pa izbjegavajte jesti plodove koji ispod kore imaju zelenkastu nijansu.

2. Listovi rajčice 
Europljani su strahovali od rajčice stotinama godina, a počeli su jesti ovu namirnicu tek u 18. stoljeću. Jedan od razloga skriva se i lišću rajčice koji sadrži toksične tvari solanin i tomatin, a koji mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće rajčice može imati fatalne posljedice na pojedinca.
3. Jabučne koštice 
Jabučne koštice sadrže male količine amigdalina, što je tvar koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jaka ovojnica jabučnih koštica sprječava da se otrov ispusti u organizam, no zato je iznimno važno ne gristi koštice jabuke prije gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, no ako ste u dilemu, uvijek je bolje ispljuniti ove dijelove jabuke. Ionako nemaju dobar okus.

4. Lišće rabarbare 
Stabljike rabarbare u kombinaciji sa slatkim jagodama predstavljaju odličnu kombinaciju za ljetni desert. No konzumacija lišća ove zeljaste biljke može vam zaraditi posjeti hitnoj službi. Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu i antrahinonske glikozide koje imaju učinak otrova na ljudski organizam kada se probave. Simptomi ovise o količini probavljenog lišća, a mogu varirati od želučane boli i povraćanja do napada.

5. Lišće i cvijeće patlidžana 
Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira.Lišće i cvijeće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan, pa treba izbjegavati uživanje u ovim dijelovima patlidžana.

(ljekovite biljke 1 blogspot.ba)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)