Rani simptomi raka testisa. Čim primijetite neki od njih odmah idite doktoru.

5 minuta čitanja
0
0
2,168

Što je rak testisa?

Testisi su žlijezde zadužene za proizvodnju hormona i spermija za potrebe reprodukcije.

Kada stanice oko žlijezde počinju djelovati i reproducirati abnormalno, rezultat može biti proizvodnja fizičkog deformiteta, tumora i drugih simptoma koji se mogu dijagnosticirati kao karcinom.

Ko je najugroženiji?
Dok je rak testisa rijetkost u usporedbi sa drugim tipovima raka, češći je kod muškaraca u dobi od 15 do 45 godina starosti.

Tipični simptomi raka testisa

Prvi simptom koji mnogih muškarci otkriju je oteklina, ili kvržica u području testisa ili skrotuma. Knedla može biti bezbolna i jedino prepoznatljiva kroz ručni pregled.

Simptomi o kojima muškarci neće govoriti:

Dok se neki muškarci mogu osjećati neugodno zbog pregleda liječnika, postoje i drugi simptomi koje mogu spriječiti muškarce da govore o ovome problemu:

Proširenje skrotuma: neki ljudi su ponosni zbog veličine njihovih reproduktivnih organa kao simbol muževnost.Porast tesita može rezultirati u vidljivoj neravnoteži između penisa i testisa. Veći skrotum potencijalno može biti opasno stanje. Ako muškarci ne reagiraju odmah , problem će se samo pogoršati.

Rast grudi: disparitet u proizvodnji hormona, također može dovesti do povećanja u proizvodnji drugih hormona, kao što su estrogen, koji mogu utjecati na rast osjetljivih područja, uključujući grudi.

Nedostatak seksualnel ili opće energije: prirodno, kada je reproduktivno područje pogođeno bolešću, jedan od prvih simptoma je nedostatak interes za seksom, i manjak energije za korištenje tih dijelova tijela.

Iscjedak: neće sve vrste raka testisa pokazati iste simptome. Specifični reproduktivni organi će reagirati ovisno o ozbiljnosti tumora i agresivnosti stanica. Iscjedak može biti posljedica tumora. Budući da testisi proizvode spermu, abnormalne aktivnosti također mogu rezultirati u proizvodnji prekomjerne sperme.

Iscjedak može dovesti do seksualno prenosivih bolesti ili drugih infekcija.

Bolovi trbuha: u slučaju testisa,neki muškarci mogu osjetiti bol i opće nelagode. Mogu misliti da to nije ništa drugo nego nadutost i probavna smetnja. Rak, posebno u nižim dijelovima tijela, može se manifestirati kao bol u trbuhu. To se događa i kod žena, u slučaju raka jajnika.

Kako spriječiti rak testisa?

Nema znanstveno dokazanog načina za aktivno sprečavanje raka testisa, ili bilo koju vrstu raka. Kod nekih pojedinaca, rak se razvija kao rezultat izlaganja okolišu. U drugim slučajevima, to može biti genetski naslijeđeno. Važna stvar za napomenuti je da je vrsta raka vrlo izlječiva. Stoga su neophodno redovite kontrole .

Općenito, sve vrste raka mogu biti izlječive kada se otkriju na vrijeme. Ne dopustiti da se
rak testisa pretvoriti u nešto kompliciranije. Iscjedak, bolovi u trbuhu i povećane grudi su dovoljno dobri razlozi da odmah potražiti liječničku pomoć.

(Biljnaapoteka.info)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Karcinom,tumori i ciste

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)