Evo koje ljekovito bilje možete sami uzgajati i za šta vam ono može poslužiti u smislu ljekovitosti?

13 minuta čitanja
0
0
689
Ljekovito bilje

Ljekovito bilje.

 

Ako ste se razočarali u zvaničnu medicinu na svjetskom nivou i zaključili ste da su se kriminalizovali i okrenuli profitu, zanemarujući potrebe onih zbog kojih su prvobitno i osnovani, to ne mora da znači da su svi oni koji se bave prirodnom medicinom anđeli koji nisu u stanju pokositi livadu pa vam to sijeno prodavati kao čarobni lijek za neku bolest.

Pošto su o ovo današnje doba, ljudi većinom skloni malverzacijama (čast izuzecima), predlažemo vam da sami sebi ubirete ljekovito bilje koje vam je potrebno za liječenje.

Ako niste u mogućnosti da ga sakupljate onda vam predlažemo da ga sami gajite na svom dvorištu ili na svojoj terasi.

U tom slučaju ćete biti sigurni da je to ta ljekovita biljka koja vam treba.

Evo koje biljke možete bez nekih većih problema gajiti i koje bolesti možete liječiti s njima:

Bosiljak

Listovi bosiljka sadrže esencijalna ulja koja moćno djeluju kao antioksidans, protivupalno i antibakterijski. Bosiljak je takođe dobar izvor gvožđa i vitamina A. Možete ga dodavati salatama.Kao začin bosiljak daje bolji ukus jelima, poboljšava varenje teške hrane i čuva je od kvarenja.

Žalfija-kadulja

Kadulja pozitivno djeluje kod upala i mikroba, a ima i pozitivan učinak na hipertenziju i dijabetes. Pomaže u čišćenju krvi, pa čak i u prevenciji Alchajmerove bolesti. Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišćen kod upala grla, ždrijela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija. U medicinskom smislu žalfija je antibiotik širokog spektra. Primjenjuje se i za regulaciju znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava i za pročišćavanje jetre, kod reumatizma.

Kiselica

Ova biljka je fantastična za svakoga ko se liječi od raka. Ima diuretsko svojstvo i može se koristiti da odstrani višak tečnosti iz organizma, te ojačati urinarni trakt i bubrege. Listovi su jako bogati vitaminom C.  Stari zapisi go­vore prvenstveno o svježoj kiselici koju treba davati protiv »unutarnje, vruće, ali i zarazne groznice«. Danas se koristi svježa kiselica pro­tiv pomanjkanja teka, zadržavanja mokraće i za čišćenje krvi. Pripisuju joj i povoljan utjecaj na jetru.

Korijander

Korijander pomaže jetri u procesu čišćenja organizma od teških metala. Možete ga dodavati u salate, sokove i smutije. U današnje vrijeme poznat je po tome što potpomaže izlučivanje u nervima i ćelijama nagomilanu živu i otrove. Liječnik Yoshiaki Omura je primijetio velike količine žive u urinu svoga pacijenta. To je bilo nakon što je pacijent konzumirao vijetnamsku juhu sa korijanderom. Činjenica je zaintrigirala dr.Omura, koji je počeo istraživati djelovanje korijandera na teške metale. Nakon mnogih istraživanja potvrđeno je da korijander uklanja ne samo živu, nego i mnoge druge teške metale iz organizma. Korijander je jedan od najmoćnijih i najjeftinijih načina da se očistite od otrova!

Pastirska iglica

Krvnica deluje tako što ojačava imunitet i pruža mogucnost regeneracije organizma. Ima jedinstvenu mogućnost oksidacije ćelija što je čini još jednom od biljaka odličnih u liječenju od karcinoma. Pripremajte ovu biljku kao čaj od svježeg bilja.

Pastirska iglica liječi:svježe rane, ujede otrovnih zmija, otekline, fistule, hemoroide, unutarnje rane i povrede, zubobolju i druge bolesti u usnoj šupljini, bolesti očiju, žuticu, vodenu bolest, bolesti mjehura, izbacuje bubrežni i mokraćni kamenac, pomaže izbacivanje nagomilane sluzi i dr.

Matičnjak

Odličan je dodatak salatama. Ova biljka smanjuje nervnu napetost i anksioznost, poboljšava san i ubrzava proces izlječenja prehlada.
Čaj od matičnjaka pozitivno djeluje na imunitet, lokalno se može primijeniti kod liječenja herpesa na usni, a njegova iznimna ljekovita svojstva pružaju još mnoge zdravstvene dobrobiti kao što su:
liječenje glavobolje
smanjenje visoke temperature
ublažavanje mučnina
povećanje koncentracije

Peršun

Peršun je odličan za poboljšanje imuniteta, pomaže u oslobađanju viška tečnosti u organizmu, liječi nervni sistem i kosti. Takođe efikasno odstranjuje zadah iz usta.

Peršun je izrazit diuretik, pa pospješuje mokrenje. Pogodan je za liječenje anemije, jer je bogat željezom.

Od davnina se koristi kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Također je poznato da peršun pomaže kod upale prostate, pri otežanom mokrenju, te u slučajevima oticanja nogu, reumatizma, gihta, debljine kao i angine pektoris.

Pažnja:  Peršun se ne smije koristiti ako postoji upala bubrega.

Ruzmarin

Ruzmarin sadrži dvije kiseline koje su dobri antioksidansi i djeluju protivupalno. Bogat je vitaminom E. Dodavanjem ruzmarina u gotovo jelo, smanjićete kancerogene (tvari koje izravno utičnu na razvoj tumora). Ruzmarin je višegodišnja biljka, pa mu odgovara suho zemljište.

Pažnja: U većim količinama ruzmarin moze biti toksičan, tako da se preporučuje oprez.

Menta

Ovo je vrlo mnogostrana biljka. Koristiti se može u salatama, smutijima, sokovima, desertima itd… Nana je odlična za varenje i kao osveživač daha. Ona munjevito brzo raste, pa je uvijek odvojite od ostalih biljaka koje uzgajate.

Kao ljekovitu biljku možete je koristiti na više načina.
Ulje: iznutra pri probavnim tegobama: 1 do 4 kapi piti do tri puta na dan, protiv osjetljiva debelog crijeva – u obliku kapsula koje su otporne na želučani sok prema uputama za upotrebu.

Izvana: za inhalaciju 3 do 4 kapi u vreloj vodi, kod problema s kožom – otopine ili masti s 0,1 do 1% mentola odnosno 1,25 do 16% u slučaju bolova.
U slučaju glavobolje izazvane napetošću 10%-tna otopina.

Listovi: kao čaj 2 do 3 žličice preliti s 1,5 dl vrele vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta. Piti 3 puta na dan.

Tinkture: 2 do 3 ml (1 : 5,45% etanola) uzimati tri puta na dan.

Majčina dušica

Sadrži vitamine A, B, C, a od minerala kalcijum, kalijum, magnezijum i gvožđe. Veoma moćno djeluje na sistem za varenje. Odličan je čaj od ove biljke.

Biljka daje snagu koja stimuliše psihičke i fizičke funkcije, a djeluje kod oboljenja kao što su:
– razne nervoze ,depresije, neurastenije, alkoholizam – za njih je majčina dušica pravi lijek.

U narodnoj medicini preporučuje se u liječenju alkoholizma jer posle uzimanja čaja dolazi do povraćanja, a osoba koja pije gubi volju za daljim uživanjem alkohola
– zatim se koristi kod slabosti i seksualnih smetnji jer pojačava, stimuliše seksualne funkcije
– kod plućnih oboljenja kao što su astma, bronhitis, emfizem, tuberkuloza uzima se čaj ili sirup od majčine dušice jer deluje višenamenski: kao ekspektorans (rastvara sluz, katar) koji olakšava iskašljavanje, kao antiseptik koji umiruje jak kašalj, kao antiseptik koji sprečava širenje infekcije tj deluje antiinflamatorno
– za ženske bolesti se koristi kao emenagog (podstiče i reguliše menstruaciju), antiseptik (za infekcije materice)
– koristi se i za liječenje migrene, bolesti bešike, bubrega, želuca (grčevi), anemije, angine, difterije, padavice, kihavice, nesanice, reume.

Pažnja: Ne preporučuje se osobama sa komplikacijama žuči, sa akutnim čirom na želucu, osobe slabog želuca i sa komplikacijama na jetri.

Kucni-ljekar.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)