Savjeti, kako da najbolje iskoristite ljekovita svojstva karfiola

3 minuta čitanja
0
0
1,367

Da li kao čorbu, musaku ili samo malo obaren, karfiol se mora naći na vašoj trpezi jer su nejgove blagodati nevjerovatne!

1. Protiv raka

Karfiol se smatra jednom od najdjelotvornijih namirnica za sprečavanje raka zato što obiluje sumpornim materijama sulforafanima koji imaju višestruki zaštitni učinak – sprečavaju štetno djelovanje enzima koji “aktiviraju” kancerogene procese, a u isto vrijeme povećavaju povoljno djelovanje onih enzima koji pomažu uklanjanju štetnih materija iz organizma.

2. Dobar izvor vitamina B

On je i čuvar srca – sadrži alfa-linolensku kiselinu (vrstu omega-3 masne kiseline) i folnu kiselinu (pripada vitaminima B grupe) koje smanjuju rizik od bolesti krvnih sudova. Karfiol je dobar izvor vitamina B grupe koji su važni za stvaranje energije.

3. Birajte ga umjesto pomorandže

Karfiol je dragocjena riznica vitamina C – jedna šolja karfiola sadrži gotovo jednaku količinu vitamina C kao i narandža srednje veličine.

4. Poboljšajte sebi raspoloženje

Bogat je i bjelančevinama, vitaminima A i K, mineralima kalijumom, magnezijumom, manganom i fosforom te triptofanom – esencijalnom aminokiselinom koja je važna za dobro raspoloženje i miran san.

5. Pomaže kod mršavljenja

Iako sadrži mnoštvo hranljivih materija, ipak je energetski vrlo “lagan” – 100 grama karfiola ima svega 25 kalorija.

6. Jednostavna priprema

Karfiol se može brzo pripremiti. Prije sječenja operite ga pod mlazom hladne vode (ne potapajte ga u vodi jer ćete tako “otopiti” neke hranjive materije). Ostavite li isječen karfiol da odstoji 5-10 minuta prije kuhanja (možete da ga poprskate s malo limunovog soka), pojačaćete djelovanje blagotvornih enzima. Da biste maksimalno očuvali hranjive materije i ukus, karfiol je najbolje dinstati pet minuta (ne više!) u povrćnom ili pilećem bujonu. Zagrijte bujon, a kad počne da se dinsta, dodajte karfiol i poklopite.

7. Zahvalna za kuhanje

Karfiol se priprema na raznovrsne načine, sirov ili blanširan u salati ili sa sosevima, mariniran, u čorbi, ukiseljen…

Izvor: Ordinacija.hr

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)