Šta jesti kada vam je oslabljen imunitet?

4 minuta čitanja
0
0
2,678
Oslabljen imunitet.
Oslabljen imunitet.

Imunitet je preduslov za dobro zdravlje i dug život, a ako želite da ga održite snažnim, unesite promene u vašu ishranu.

U današnje vreme nije lako održati imunitet zdravim i snažnim. Nečist vazduh, nezdrava hrana i previše stresa itekako ostavljaju traga. Kako pomoći sebi? Najpametnije je na prirodan način – hranom! Stručnjaci preporučuju namirnice koje dokazano jačaju imunitet:

Spanać

Spanać se oduvek doživljava kao sjajna namirnica. U spanaću se skriva pravo vitaminsko blago – od vitamina A, B2 i B6 do vitamina C, K i E. Takođe, spanać obiluje antioksidantima, fitonutrijentima, proteinima, omega-3 masnim kiselinama i kalcijumom. Drugim rečima, on je toliko zdrava namirnica da bi ga trebalo da bude sastavni deo svakog obroka.

Orah

Ne treba dnevno da jedete velike količine oraha da bi osigurali moćan imunitet, dovoljna je tek šačica na dan i učinak će biti vidljiv. Orah sadrži mnoge vitamine, omega-3 masne kiseline i druge nutritivne vrednosti koje pružaju zaštitu zdravlju srca i mozga. Neka istraživanja su pokazala i da orah usporava razvoj Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Možete ga jesti između obroka, kad vas uhvati želja za grickanjem.

Grašak

Ukusni grašak je sjajan jer sadrži leptin koji pomaže smanjenju apetita. Osim toga, grašak obiluje vitaminom B, kalcijumom, kalijumom i folnom kiselinom. Sve to je dobro za zdravlje mozga i kože, a pomaže i u snižavanju krvnog pritiska. Takođe, grašak je dobar i u prevenciji od moždanog udara. Dobro bi ga bilo češće jesti, pa se preporučuje kao prilog umesto krompira – dugo će vas pratiti osećaj sitosti.

Losos

Losos je neverovatno zdrava namirnica, a posebno se preporučuje divlji losos koji sadrži veću količinu nutritivnih vrednosti. Losos je sjajan izvor proteina, vitamina D i kompleksa vitamina B, ali i omega-3 masnih kiselina. Naučni dokazi upućuju na to da losos štiti od karcinoma, kardiovaskularnih tegoba, depresije i čitavog niza drugih bolesti. Trebalo bi ga jesti barem jedno nedeljno, i to, ako ste u mogućnosti, divlji losos.

Borovnica

Osim što su ukusne, borovnice su pune fitohemikalija koje služe za borbu protiv najrazličitijih bolesti. Takođe, borovnice sadrže flavonoide i vlakna, a sve to može pomoći u borbi protiv ozbiljnih bolesti poput karcinoma, dijabetesa, srčanih bolesti, čireva na želucu i visokog krvnog pritiska. Borovnica smanjuje i nivo lošeg holesterola u organizmu. Dobro je uzimati je kao dezert umesto raznih slatkiša.

Izvor: tportal.hr

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)