Staračke pjege. Nekoliko načina za njihovo uklanjanje.

5 minuta čitanja
0
0
4,110
Staračke pjege

Staračke pjege.

Ravne fleke na koži, smeđe ili crne boje koje se počnu pojavljivati na različitim dijelovima tijela u srednjim godinama  života, nazivaju se staračke pjege.

Iako one nisu bolest nego su samo znakovi jedne faze našeg života, ipak su one estetski problem i treba ih, ako je moguće, ukloniti ili bar prikriti.

Najčešće se pojavljuju na licu,vratu i vanjskim dijelovima šake ali nije iznenađenje ako se pojave i na drugim dijelovima tijela.

Usko su povezane sa pigmentom (melanin) koji se pojačano proizvodi u koži pri izlaganju sunčevim zracima. Njegova uloga je da zaštiti organizam od UV zračenja. Isti proces u koži se aktivira i prilikom boravka u solariju.

Prirodna sredstva za uklanjanje staračkih pjega:

Sirutka (surutka):

Do prije nekoliko desetina godina se nije znalo šta da se radi sa ovom ljekovitom tekućinom pošto je skoro svako domaćinstvo na selu imalo bar po jednu kravu. Danas se stanje značajno promijenilo pa danas sirutku kupujemo u marketima.

Ipak ona je vrlo efikasna za uklanjanje pjega pošto kiselina koja se nalazi u njoj djeluje na nakupljene pigmente i rastvara ih.

Dovoljno je pred spavanje oprati lice ili drugo mjesto gdje se nalaze pjege pa ih samo premazati sirutkom. Ostavite preko noći da djeluje.

Pored čišćenja pjega sirutka je vrlo ljekovita o čemu smo već pisali. Pogledajte ovdje

Limun:

Limun je jedno od najboljih sredstava za uklanjanje bilo kakvih promjena boje kože. Zbog kisaline i antioksidanasa koje sadrži, limun je poznat kao izbjeljivač kože. Pored staračkih pjega vrlo efikasno uklanja tamne krugove na koži ispod pazuha, između nogu itd.

Dovoljno je da iscijedite sok od limuna, natopite vatu u taj sok pa ga premažete preko pjega koje želite da uklonite.

ostavite dvadesetak minuta da djeluje pa isperite hladnom vodom.

Vodite računa je da ovaj postupak radite navečer, pošto bi upotreba limuna tokom dana mogla da izazove kontra efekat. Umjesto uklanjanja pjega mogli biste da ih dobijete  još više.

Ricinusovo ulje:

Ovo ulje se u poslednje vrijeme sve više koristi u tretmanima njege kože. To je i logično pošto ovo ulje stimuliše kolagen i povećava elastičnost kože. Za uklanjanje staračkih pjega dovoljno je da nekoliko kapi ulja utrljate na mjesta gdje se nalaze fleke.

Aloe Vera:

O ovoj biljci su se do sada napisala brda knjiga pa je zbog toga (po mom mišljenju) ovo najpounatija ljekovita biljka širom svijeta. Za uklanjanje staračkih pjega rasijecite komad lista po dužini da oslobodite gelastu unutrašnjost.

Tim gelom namažite mjesta na kojima se nalaze pjege. Nemojte odmah ispirati već ostavite da se osuši.

Madam se da će vam ovaj članak pomoći da vratite koži stari sjaj i ljepotu.

 

(Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)