Zova. Svi njeni dijelovi su ljekoviti. Evo kada se beru i šta liječe.

7 minuta čitanja
0
0
1,136

Zova.

Iako je vrijeme berbe cvjetova zove prošlo,treba da znate da još nije sve izgubljeno jer skoro svi dijelovi ove biljke su ljekoviti i treba ih koristiti.

Zova (Sambucus nigra) je biljka specifičnog mirisa i oblika cvijetova, uz to i vrlo ljekovita. Pri sakupljanju vodite računa da se odsijecaju cijelog cvijeta zajedno sa peteljkama i suše u tankom sloju, na promahi, uz češće prevrtanje.

Ako cvijet, u kojem slučaju, promijeni boju onda nije upotrebljiv. Svi njeni djelovi, i korjen i cvijet i plod čuvaju zdravlje i vitalnost, pa nije loše da je ima u svakoj kući.

Branje zove

Zovini cvjetovi se beru kada je sunčano vrijeme i to na početku faze cvjetanja, tj. od druge polovine maja do prve polovine juna. Beru se samo oni potpuno rascvjetani sa žutim slatkastim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite onečišćeni grm ove mirisne i ljekovite majske ljepotice.

Ljekovitost

Bobice imaju najveću količinu vitamina B važnog za jačanje nerava, puno vitamina C i rijedak mineral selen kojeg u prirodi, inače, ima u tragovima.
Bobice se beru  kada su potpuno zreli, jer su nezreli plodovi otrovni. Zreo plod sadrži flavonoide, tanine, antocijane i tragove etarskog ulja. Bogat je šećerima, voćnim kiselinama i vitaminom C
Ljekovitost cvijeta zove se ogleda u njenoj širokoj lepezi djelovanja na organizam. Naime, koristi se kod prehlade, za ispiranje usta i grla, sastojak je čaja za čišćenje i čaja za znojenje. U narodnoj medicini je veoma često upotrebljava za liječenje svih bolesti kod prehlade organa za mokrenje i disanje, kao sredstvo za dobijanje mlijeka kod porodilja. Stimuliše rad znojnih žlijezda. Cvjetovi zove nalaze primjenu kao razmekšavajuće sredstvo kod otoka usljed udara i povreda.

Vrijeme prikupljanja

Mladi izdanci i mladi listovi beru se u proljeće, cvijetovi za vrijeme cvjetanja u maju i junu, plodovi nakon dozrijevanja, a kora od februara do novembra. Ukus cvijetova je gorkast i aromatičan zbog sastojaka koje sadrži. Posjeduje etarsko ulje, u kome se nalazi čak četrdeset važnih sastojaka – flavonoidi, glikozidi, hlorogenska kiselina, sluz, tanini, pektini…
U plodu su prisutni glikozidi, tanini, šećer, voćne kiseline, vitamin C, malo etarskog ulja… Sličnog sastava su i listovi, dok su svi dijelovi bogati mineralima, gvožđem, natrijumom, kalijumom i njihovim solima. Cvijet zove koristi se kod groznice, sinuzitisa, stimuliše rad znojnih žlezda, gdje je u kombinaciji sa lipom posebno efikasan u snižavanju temperature. Sa kantarionom se koristi protiv virusa gripa, virusa A i B, kao i protiv herpes simpleks virusa. Od cvetova se pripremaju ljekoviti čaj i sok. Sa druge strane, plod je odličan laksativ i sredstvo za pojačano mokrenje i znojenje, a djelotvoran je i protiv neuralgije i išijasa. Svježi plodovi upotrebljavaju se za proljetno čišćenje organizma.

Za liječenje bronhitisa, rubeole, reumatizma, kostobolje, posebno se preporučuje infuzija od zove.

Priprema se tako što se jedna kašika cvjetova stavi u 250 mililitara vrele vode, da odstoji tri minuta. Zatim se piju tri šolje, zaslađene medom, ovog napitka dnevno, i to uvijek poslije jela.
Za infekcije očiju i upale nosne sluznice kod kihavica, preporučuje se rastvor napravljen od cvjetova zove.
Rastvor se sprema tako što se 50 grama cvjetova kuha tri minuta u litar vode, a zatim ostavi da odstoji deset minuta. Nakon toga se rastvor procijedi i ispiraju oči i nozdrve više puta u toku dana.

Liječenje kašlja

Imate kašalj koji nikako ne možete zaustaviti. Isprobali ste već i dosta prirodnih lijekova a ništa vam nije pomoglo.

Probajte i čaj od zovinog cvijeta.
Da biste napravili ovaj čaj protiv kašlja potrebno vam je:

  • 30 grama cvijeta zove,
  • 30 grama cvijeta podbjela,
  • 20 grama morača i
  • četiri decilitra ključale vode.

Vodom prelijte tri kašike mješavine tih sastojaka i poklopite. Poslije dva sata procijedite i uzimajte čaj svaka dva sata po jednu kašiku.

Ovaj čaj pomaže kod svih vrsta kašlja. Osim toga, ovaj čaj vam može biti od pomoći i kod prehlade, bronhitisa, gripa, početne upale pluća i jake kijavice.

Biljnaapoteka uredio Kucni-ljekar.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *