Uzroci prekomjernog opadanja kose i liječenje.

6 minuta čitanja
0
0
1,418

Kosa je sastavni dio našeg organizma pa kao takva i ona je živa i ima svoje cikluse bržeg i sporijeg rasta, kao i periode opadanja.

Inače kosa svaki dan opada, dok se u isto vrijeme stvaraju nove folikule iz kojih rastu nove dlačice.

Tek kad opadanje kose postane pojačano, i kada se počne primjećivati nedostatak kose, tada moramo da tražimo uzrok opadanja i da liječimo kosu.

Koji su najčešći uzroci prekomjernog opadanja kose?

Pojačano opadanje kose najčešće izazivaju pojačana mehanička oštećenja, zbog prekomjernog tretiranja kose, kao što su izbjeljivanje, farbanje, feniranje, peglanje,  grubo četkanje mokre kose, mini val itd.

Šamponi također mogu uzrokovati pojačano opadanje kose.

Čvrste pletenice, konjski rep, punđe i slične frizure ugrožavaju cirkulaciju u korijenu i tako pospješuju ispadanje kose. Ove frizure također uzrokuju pucanje kose.

Kontraceptivne pilule mogu dovesti do pojačanog opadanja kose.

Postoji veliki broj uzroka pojačanog opadanja kose, ali je pojačano lučenje hormona štitne žlijezde izuzetno čest uzrok opadanja kose. Ukoliko vaša kosa mnogo opada i ako imate promjene apetita, tjelesne težine, lupanje srca, preznojavanje, promjene raspoloženja, prolive, malaksalost, obavezno testirajte hormone štitne žlijezde. Rigorozne dijete utiču negativno na vašu kosu jer poslije naglog gubitka kilograma redovno dolazi do pojačanog opadanja kose, Upravo zato preporučujemo da koligrame gubite postupno kako bi se organizam adaptirao na promjene koje ste napravili.

Čini se da muškarci češće ostaju bez kose nego žene a to se javlja kao posljedica činjenice da muškarci počinju da gube kosu sa sredine glave, a žene počinju da gube kosu od potiljka.

Kod muškaraca se odmah primijeti i najmanji gubitak kose dok se kod žena primijeti tek kad taj gubitak već postane značajan.

Bez obzira dali su drugi primijetili da vam je počela opadati kosa, ima jedan prirodan lijek koji će vam usporiti opadanje i u konačnici ga potpuno zaustaviti.

Čim primijetite da biste mogli ostati bez kose uzmite par čena bijelog luka i sameljite ih ili ih izgniječite kašikom.

Bitno je da iz njih istisnete sok, koji treba  da utrljate na ugroženo mjesto.

Miris luka je izraziro intenzivan pa će vas to malo pokolebati ali u svakom slučaju je bolje malo smrada trpjeti nego izgubiti kosu.

Sat vremena poslije, operite kosu šamponom kao kad je normalno perete.

Postupak ponavljati maksimalno dva puta sedmično.

Već kroz mjesec dana redovne upotrebe bi trebali da vidite kako se pojavljuju nove dlačice i trebalo bi da opadanje kose postane samo ružna uspomena.

Svakako ovaj recept isprobajte ako vam je kosa počela opadati pa nas obavijestite o rezultatima kako bi se i drugi mogli okoristiti vašim iskustvom.

Cilj nam je da iskoristimo prirodu u svrhu liječenja a to ćemo moći uraditi najbolje ako svi sarađujemo i izmijenjujemo svoja iskustva o pojedinim receptima. Tek tada ćemo moći iz mora recepata koji se nude da izdvojimo one koji su stvarno učinkoviti i koji će nam pomoći. Nije cilj samo dijeliti objave, bitno je da će to što objavimo nekome pomoći. Zbog toga vas poztivamo da svojim komentarima pomognete da napravimo bazu lijekova koji istinski pomažu.Dostavite nam neke svoje, provjerene recepte pa ćemo ih pod vašim imenom objaviti. Hvala.

 

(Kucni-ljekar.com)

 

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Opadanje kose

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)