Za bolne zglobove i bolne mišiće napravite ljekovitu tinkturu od lovora.

4 minuta čitanja
0
1
9,294

Već smo pisali o ljekovitim svojstvima lovorovog lista, ali smo tražeći recepte za liječenje određenih bolesti ,naišli na jedan vrlo zanimljiv recept koji se odnosi na pravljenje tinkture od lovorovog lista.

Tinktura se pravi vrlo lako a koristi se protiv reumatizma, bolnih tetiva i mišića kao i bolnih i nateklih zglobova.

Za pripremu tinkture nabavite pedeset grama lovorovog lista i  pola litra šezdesetpostotnog alkohola.

Lovorov list sitno isijecite i ubacite u alkohol.

Staklenu posudu u kojoj ste napravili tinkturu, dobro zatvorite i ostavite da stoji desetak dana na toplom mjestu.

Poslije deset dana procijedite mješavinu i time je proces pravljenja tinkture završen.

 

Upotreba

Tinkturu možete koristiti za masiranje bolnih mjesta, a možete  je otopiti u vodi ito desetak kapi na čašu vode i trošiti tri puta dnevno prije jela.

 

pažnja
Napominjemo da se  lovor ne smije koristiti dulje od mjesec dana. Morate napraviti najmanje 15 dana pauze prije nego što ga nastavite koristiti. Trudnice i djeca do šest godina starosti ne smiju koristiti lovorov list.

 

Pored pravljenja tinkture. lovorov list snižava razinu šećera u krvi pa se preporučuje dijabetičarima da ga uključe u svakodnevnu prehranu.

Ova biljka poboljšava probavu i smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Vrlo je blagotvorna za dišne organe, poboljšava cirkulaciju krvi, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, pa se koristi kao lijek kod problema sa slabim živcima. Preporučuje se redovna upotreba osobama koje imaju problema s visokim pritiskom jer ga lovorov list snižava.

Poboljšava rad bubrega i potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Ulje lovora jača imunitet i pomaže u borbi protiv stresa. Kao ulje za masažu ublažava bolove u mišićima te pomaže kod raznih kožnih i potkožnih oboljenja. Inhalacija male količine ovog ulja ublažava probleme s dišnim putevima i potiče izbacivanje sluzi.

Pored ljekovitih sredstava možete ga koristiti i kao sredstvo za suzbijanje insekata (moljci) zato što njegov jak miris razgoni insekte.

Možete ga koristiti i kao sredstvo za smirenje a za cijeli tekst o upotrebi lovorovog lista u tu svrhu pritisnite dugme ispod.

 

 

(Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)