Čičoka. Biljka koju i vi možete uzgajati a koja je vrlo ljekovita.

5 minuta čitanja
0
0
2,863
Čičoka

 Čičoka, hrana i lijek.

Ljudi se na razne načine bore da razinu šećera u krvi dovedu u normalne vrijednosti.

Do sada smo objavljivali nekoliko članaka na ovu temu što možete pogledati ovdje

Ovaj puta vam objavljujemo tekst koji smo pronašli na sajtu “uspjesnazena.net” a riječ je o jednoj biljci koju možemo lako uzgojiti u svom vrtu i ubaciti je u svoj jelovnik.

       Čičoka

Čičoka je lijek za ljude koji imaju povišen šećer, a gaji se veoma jednostavno. Nadzemni dio se može iskoristiti isto tako dobro kao i onaj koji raste u zemlji.

Čičoku možete naći na svim pijacama. Slična je krompiru, i veoma je ljekovita kada se koristi u ishrani. Nazivaju je i biljkom 21. stoljeća, jer se danas najviše koristi u kulinarstvu.

Krompirasti dio čičoke se koristi za farmaceutsku industriju i ljudsku ishranu. U krtoli čičoke, za razliku od običnog krompira, nema skroba nego inulina, zbog čega ga u ishrani koriste osobe oboljele od šećerne bolesti – dijabetesa i osobe koje imaju problema sa prekomernom težinom.

Kao ljudska hrana čičoka se može koristiti sirova, tanko narendana i začinjena kao salata u koju možete dodati i drugo povrće. Kao prilog jelu koristi se kuhana ili pečena kao i krumpir. U obliku brašna koristi se za izradu hljeba.

Od čičoke se može proizvesti i rakija, i to 6 litara od 100 kilograma čičoke, a može se i kiseliti kao zimnica. Dijabetičari čičoku mogu koristiti u neograničenim količinama dnevno jer ona snižava visinu šećera u krvi. Slično kao krompir, i čičoka je dobar izvor kalijuma, a pola šoljice svježe čičoke zadovoljava 20 odsto dnevnih potreba za kalijumom. U istih pola šoljice čičoke nalazi se 1,5 grama belančevina, 1,2 grama celuloze. Čičoka je izvor kalcijuma, gvožđa, vitamina C, folne kiseline i vitamina V1 i V2.

Da bi se iskoristila ljekovita svojstva čičoke, treba je konzumirati u svježem stanju. Termički obrađen nema ljekovita svojstva karakteristična za sirov korijen.

       Kako se proizvodi čičoka?

Čičoka daje izvanredne prinose uz jednostavnu agrotehniku.

Otporna je na sve vremenske uticaje i bolesti.

Proizvodnja je jako jeftina kada se uzme u obzir da se sadni materijal kupuje samo jednom, a eksploatiše deset godina.

Čičoka ili kako je još nazivaju slatki krompir, morska repa, mačja repa, divlji krompir je višegodišnja zeljasta biljka, slatkog gomolja (krtola), krupnog i nepravilnog oblika. Potiče iz iste biljne porodice kao i suncokret. Sličnost im je u izgledu nadzemnog dijela biljke. Stabljika je jednogodišnja, može da poraste do 3,5 metra visine, donji listovi su srcoliki na dužim drškama, a u septembru na vrhu razvijaju velike crvenkastosmeđe ili svetlo žute cvijetove slične suncokretu, ali manje (u pečniku 4-8 santimetra).

Izvor: superzena.net/Kucni-ljekar.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)