Glog, čudotvorna biljka koja liječi srce,reguliše pritisak i umiruje živce

5 minuta čitanja
0
0
2,496
Glog

Glog je, u pravom smislu riječi, čudotvorna biljka koja liječi srce i još mnogo toga.

Drvo gloga je veoma tvrdo i žilavo. Kora je glatka i sivo pepeljasta. Grane su popraćene trnjem dužine od pola cm do jedan i po cm. Listovi su okruglastog ili obrnuto jajastog oblika. Kod bijelog gloga plod se sastoji od jedne koštunice a kod crvenog od dvije. Glog odaje snažan miris nalik na gorki badem. Okus plodova je brašnjav. Cvate u maju i junu a plodovi sazrijevaju u septembru i oktobru.

LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE

Beru se cvjetovi sa cvjetnim stapkama, u proljeće za vrijeme cvatnje. Cvjetovi i cjvetni vršići sabiru se samo s grmovima koji su u punom početnom cvatu. Poslije cvatnje sabiru se listovi, koji se upotrebljavaju u narodnoj medicini. Cvjetovi, cvjetni vršići i listovi suše se u hladu na zračnom mjestu, na tankom sloju. U jesen se sabiru plodovi bez peteljke.

LJEKOVITE I DJELOTVORNE TVARI

Eterično ulje, trimetilamin i glikozid oksiakantin (u listovima i cjvetovima). Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, aluminij, kalij, natrij, kalcij i soli fosforne kiseline.

LJEKOVITO DJELOVANJE

-Glog jača i regulira rad srca, odličan je regulator krvnog tlaka,
-Glog je vrlo dobar kod oštećenja srčanog mišića u starosti, kod upale srčanog mišića. kod ovapnjenja žila, te kod nervoznih srčanih smetnji,
-Općenito umiruje živce,
-Liječi tjelesnu slabost.

PRIPREMA ČAJA OD GLOGA

Za pripremu čaja mogu se upotrijebiti cvjetovi i listovi, pojedinačno ili pomiješani u jedankim dijelovima, i plodovi. Čaj od vjetova ili listova priprema se kao čajni oparak a uzima se jedna čajna kašikica vjetova, listova ili mjepavne za 1 šoljicu čaja. Tokom dana piju se 2-3 šoljice u gutljajima i zaslađene medom.

Za glogove bobice preovlađuje mišljenje da su potpuno neškodljive za naše zdravlje,isto kao i za glogov čaj za srce ,da li je to baš uvijek tako?

Naravno da nije, određeni broj pacijenata koji su ga koristili, ipak su imali neke neželjene efekte i takvi nebi  trebali da koriste ove preparate.

Trudnice ne bi smjele da koriste čaj od gloga niti preparate od ove biljke.

Ukoliko vam se nakon upotrebe jave crvenilo i osip na koži praćen iritacijom,malaksalost praćena bolovima u stomaku,pojačano znojenje, lupanje srca,klonulost i vrtoglavica,odmah prestanite sa korišćenjem ovih preparata i obavezno se trebate javiti stručnom licu – ljekaru. Još jednom da napomenemo nemojte koristiti glogov čaj ukoliko već uzimate lijekove za srce ,osim ako vam je vaš kardiolog rekao drugačije.

Izvor: najboljicajevi.blogspot.ba

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *