Origano nije samo dobar začin, on je odličan lijek za mnoge bolesti.

5 minuta čitanja
0
0
323
origano

Mediteranska biljka koja važi za jednu od najljekovitijih biljaka svijeta.

Naročito je cijenjeno njegovo ulje, koje se dobiva od divljih vrsta origana, posebnim procesom destilacije, kako bi se sačuvala sva ljekovita svojstva.

Stari Grci primjenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i tegoba dišnih puteva.

Britanski naučnici su u istraživanjima potvrdili da je ulje origana djelotvorno protiv 25 različitih bakterija. Djelotvorno je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija. Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje, pa štiti i od gripe, prehlade i zaušknjaka.

U tri istraživanja koja je proveo doktor Paul Belaiche potvrđeno je da ulje origana ubija 92 posto bakterija poput stafilokoka i čak 96 posto pneumokoka.

Postoji preko 40 vrsta origana. U kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare.

Međutim, najljekovitijom vrstom se smatra ulje Origanum Minutiflorum, koje sadrži i do 90 posto aktivnog sastojka ljekovitog karvakrola. Najvrednija ljekovita supstanca u ulju origana je karvakrol – sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva.

Dokaza o ljekovitim svojstvima ulja origana sve je više.

Između 52 testirane biljke, samo je ulje origana djelovalo na Candidu albicans, E-coli, Salmonellu i Pseudomonas aeruginosa.

Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprečavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i kosi te atletsko stopalo. Kod kandidijaze ulje se pije, a kod gljivica na noktima može se primenjivati lokalno.

U slučaju gljivica na koži glave koje uzrokuju perut preporučuje se dodati par kapi ulja kod šamponiranja.
Ulje origana sadrži ružmarinsku kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E.

Ružmarinska kiselina najčešće se koristi u liječenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa. Već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.

Ulje origana ima moć neutraliziranja otrovnih ugriza, poput pčelinjih, zmijskih i paukovih. To ga čini neprocjenjivom prvom pomoći u takvim situacijama. Ujedno je korisno za sprečavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ugriza životinja.

Čaj od origana je odličan lijek protiv bronhitisa i kašlja.

Čaj od origana i sam origano kao začin u jelu je lijek za vjetrove i nadutost stomaka, kao i grčeva u stomaku.
Ulje od origana je dobro za masažu i smanjuje reumatske bolove.

Priprema čaja od origana, stavite 20 g osušenog origana u litar vode koja kuha, skinite i poklopljeno držite 10 minuta, zatim pijte po jednu šalicu poslje obroka.

Origano za bronhitis i kašalj: skuhajte na isti način čaj kako je gore navedeno i popijte u toku dana što toplije možete.

Vanjska upotreba kod reumatskih bolova i glavobolje: potopite 100g origana u 500 ml zagrijanog maslinovog ulja i ostavite da odstoji 30 min, procjedite i nanesite na bolno mjesto.

Važna napomena: nikad nemojte esencijalno ulje od origana da uzimate oralno može da vam nadraži sluzokožu.
Trudnice i dojilje najbolje da ne koriste origano ili da ga koriste u vrlo malim količinama jer origano nadražuje maternicu.

Izvor: tanjug.rs i /bolest-moja.blogspot.ba/

Uredio Kucni-ljekar.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *