Kiseli kupus. Biljka koja je spasila više života od svih biljaka.

8 minuta čitanja
0
0
2,755
Kiseli kupus

Kiseli kupus.

Iako mnogima izgleda kao neugledna biljka kiseli kupus je biljka koja je spasila najviše života od svih drugih biljaka.

U vrijeme odvažnih moreplovaca koji su se sa drvenim lađama upućivali na otkrivanje novih kontinenata, glavni problem im je bio što su na tim lađama ljudi masovno umirali.

Niko nije znao o kakvoj bolesti se radi ali nije bio rijedak slučaj da cijela posada oboli i da svi pomru.

To je bilo vrijeme fantomskih brodova o kojima se i dan danas priča.

Sve to je trajalo dok nije utvrđwno da je u pitanju bolest skorbut.

Šta je skorbut?

Skorbut je stanje koje se karakteriše smanjenim prisustvom vitamina C u organizmu. Ljudski organizam ne može da sintetiše vitamin C (askorbinsku kieslinu), već se on mora unositi putem hrane (preko 90% vitamina C se unosi iz svežeg voća i povrća, a ostatak iz mesa, ribe, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda). U ljudskom organizmu postoji oko 1500 mg vitamina C koji je nataložen u svim tkivima, najviše u žlijezdama, a najmanje u mišićima i u masnom tkivu.

Simptomi skorbuta.

Osnovne promjene se pojavljuju na desnima, zubima, koži i kostima.

  • Desni su otečene i krvave. Krvarenja se javljaju spontano ili na dodir, najčešće pri pranju zuba. Zubi u djece se nepravilno razvijaju.
  • Koža. Propustljivost zida kapilara kože je povećana usled čega se javljaju krvarenja u koži.
  • Kosti. Promjene na kostima se uglanom javljaju u djece. Te promjene su posljedica pretvaranja hrskavičavog matriksa u kost. Krvarenja se javljaju u unutrašnjosti kostiju, na spoju hrskavice i dijafize, ispod periosta.
Kiseli kupus
Kiseli kupus

Prvi simptomi i znaci u odraslih osoba sa skorbutom su malaksalost, brzo zamaranje i nezainteresovanost. Otežano disanje, bolovi u mišićima, zglobovima i kostima, naročito noću javljaju se kasnije. Ti poremećaji su udrženi sa hiperkeratozom kože i petehijalnim krvarenjima u njoj, a naročito oko folikula dlake. Kožna krvarenja su naročito izražena na nogama i na mjestima izloženim pritisku.

Na brodovima nisu imali svježih namirnica u kojima je bilo dovoljno C vitamina tako da je posada brodova umirala usljed njegovog nedostatka.

Postavilo se pitanje kako obezbijediti hranu koja će u sebi zadržati ovaj vitamin duže vrijeme.

Idealan izbor je bio kiseli kupus.

On je bogat C vitaminom i u stanju je mjesecima da ostane svjež i ne kvari se.

Tada su brodove počeli da pune kupusom i bolest je odjednom pobijeđena.

Zna se da 100 grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 miligrama vitamina C.

Ali pored vitamina C kupus je bogat i vitaminom A, folnom kiselinom, magnezijumom, gvožđem, fosforom, kalcijumom, kalijumom, natrijumom, balasnim materijama i belančevinama. Odličan je izvor vitamina B12, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

Crveni kupus je poebno ljekovit pošto on u sebi ima sedam puta više ljekovitih sastojaka nego običan kupus.

Kiseli kupus se koristi kao lijek za mnoge bolesti a mi čemo navesti samo neke.

Kiseli kupus kao lijek za probavni trakt

Kiseli kupus je odličan probiotik. On je izvorna fermentisana hrana bogata probiotičkim kulturama. Veoma je koristan u liječenju crijevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije. Takođe ubrzava metabolizam što pospješuje izlučivanje štetnih materija iz organizma.

Zaceljuje rane i opekotine

Kupus pospješuje zarastanje rana, a odličan je za ublažavanje reume i upale vena. Može se koristiti i za ublažavanje crvenila na koži usljed različitih alergijskih upala, opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Jednostavno se koristi: Na oboljelo mjesto stavite oblog od lista kiselog kupusa i omotajte ga zavojem ili gazom. Dobar je i za glavobolju.

Rasol.

Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za liječenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Pored toga, odličan je i za mahmurluk.

Zanimljivo je da rasol  liječi i nagluvost, tako što se vata natopi u rasol, pa stavi uveče u uho.

Zbog svega navedenog vam predlažem da umjesto zimnice koja u sebi sadrži rezne hemikalije protiv kvarenja kao što je konzervans, samo pokiselite kupus i imat ćete i ukusnu i zdravu namirnicu.

(Pri pisanju teksta korišteni članci iz vikipedije i zivjetizdravo.)

(Kucni-ljekar.com)

 

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Hrana kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)