C vitamin je najbolji lijek protiv prehlade. Prilažemo vam recept kako da sami sebi napravite lijek na bazi prirodnog C vitamina.

7 minuta čitanja
0
0
498

Hladni zimski dani, a pogotovo noći, su pred nama a sa njima su i prehlade od kojih se možemo braniti samo na dva načina.

Prvi je da sebi pripremimo dovoljno ogreva i tople odjeće a drugi je da u organizam unosimo dovoljno C vitamina pa da ga ojačamo kako bi se on sam efikasno borio.

Znam da će mnogi pomisliti da vitamina C ima u apotekama i da o tome ne moramo voditi brigu, i po tom pitanju se sa njima u potpunosti slažem jer svako od nas zna kad ga zadesi prehlada da mora otići i kupiti sebi neke tablete koje u sebi sadrže C vitamin ali  malo ko zna da je vitamin C koji se nalazi u tabletama samo blijeda sjena vitamina koji nalazimo u prirodi.

C vitamin koji se nalazi u tabletama je askorbinska kiselina, inače sintetizirani oblik vitamina C za čiju se sintezu najčešće koristi glukoza dobivena iz GMO kukuruza, a GMO je inače priča za sebe što se tiče njegovog uticaja na zdravlje ljudi.

U prirodi, C vitamin postoji kao kompleks u kojemu ćete pronaći askorbinsku kiselinu, ali i rutin, bioflavonoide, tirozinazu, koenzime i neke druge spojeve koji zajednički čine jedan od najvažnijih vitamina bez kojeg bi ljudski život bio nezamisliv. U prilog korištenja prirodnog C vitamina ide i podatak kako se prirodni C vitamin, nakon apsorpcije, u organizmu zadržava čak 48 sati dok se askorbinska kiselina zadrži samo dva sata.

Pitate se kako unijeti u organizam dovoljno kvalitetnog, prirodnog vitamina C i pri tome izbjeći kupovanje neprovjerenih i skupih dodataka u trgovinama i apotekama?
Odgovor je da ga možete napraviti sami – bez ikakvih dodatnih troškova!

Domaći vitamin C ima žive enzime, čime se omogućuje 100% asimilacija u vašem tijelu i učinak od 48 sati!

U agrumima postoje različite vrste flavonoida, spojeva koji pokazuju svojstva antioksidansa u ljudskom tijelu. Naringin, snažan antioksidans, je flavonoid kojeg se najviše može naći u kori grejpa, mandarine i limuna. Nekoliko je studija pokazala da je naringin toliko moćan da može smanjiti oštećenja stanica nastalih od radijacije!
Hesperidin je još jedan flavonoid kojeg se najviše može naći u bijelom unutarnjem sloju kore naranče, limuna, limete i grejpa. Istraživanja su pokazala da hesperidin smanjuje proliferaciju stanica raka, inducira programiranu staničnu smrt, a ima značajnu ulogu u pomoći onima s hipoglikemijom.
Domaći prirodni vitamin C – recept
Za ovaj recept trebate razne agrume (limun, naranča, grejp, limeta, mandarina,…), one u sezoni ili one koje možete lako nabaviti. Najbolje je kupiti organske agrume ili nabaviti domaće koji provjereno nisu prskani – jer vam treba baš kora.
Nakon što pojedete ili ocijedite agrume, operite i nasjeckajte koru svih vaših agruma, stavite je široko raspoređenu na čistu tkaninu ili tacnu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi dok ne postane suha i hrskava (da lijepo puca).
Zatim tu suhu koru stavite u blender i smiksajte u prah onoliko fino ili grubo koliko želite.
To je sve!
Pohranite citrusni prah u posudu nepropusnu za zrak i držite na suhom i hladnom mjestu.
Konzumiranje
Ne radi se o tome koliko miligrama vitamina C uzimate, već koliko vitamina C vaše tijelo iskorištava odnosno apsorbira. Kora agruma sadrži vrlo visoke doze vitamina C; 100 g kore daje oko 130 mg vitamina C! Sam plod naranče daje samo 71 mg na 100 g voća. Uz to kora agruma je prepuna enzima i fitonutrijenata.
Konzumirajte barem 1 žličicu na dnevnoj bazi – jednostavno je dodajte u kaše, juhe, salate, sokove, deserte…
Jedna žličica će vas opskrbiti s cijelim kompleksom C vitamina, uključujući naringin, rutin, hesperidin i s ostalim bioflavonoidima u količini koju vaše tijelo treba za 1 dan!
Probajte i oduševit ćete se kvalitetom i okusom!
Izvor: atma.hr/uredio Kucni-ljekar.com
Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)