Kokosovo ulje,nova nada za zdravlje zubi.

3 minuta čitanja
0
0
509

Higijena usne duplje je osnovni faktor koji utiče na zdravlje vaših zubi.

Ipak i pored toga što vodimo brigu o tome i redovno peremo zube, desi se da primijetimo da je karijes već počeo da se pojavljuje.

Zbog toga su naučnici vršili istraživanja kojim sredstvima bi mogli obezbijediti zubima najbolju zaštitu i tako ih učiniti  lijepim i zdravim i u doba duboke starosti.

Najnovija istraživanja su pokazala da kokosovo ulje modificirano s enzimima u proizvodima za higijenu zuba moše biti atraktivna alternativa kemijskim aditivima, posebno zato jer djeluje u relativno niskim koncentracijama i sa vrlo dobrim rezultatima.

Irski znanstvenici su testirali učinak kokosovog ulja na Streptococcus mutans – bakteriju koja se lijepi na zube i proizvodi kiselinu koja uzrokuje propadanje zuba. Kad je ulje pomiješano s probavnim enzimima, postalo je snažno sredstvo za ubijanje spomenute bakterije.

Zbog toga zaboravite na pastu za zube s okusom metvice i pokušajte s kokosovim uljem. Kokos je vrlo moćna biljka jer može ubiti bakterije odgovorne za propadanje zuba.

Proizvođači bi mogli upotrebljavati kokos u pastama za zube i u vodicama za ispiranje usta, čime bi zubi bili znatno zaštićeniji nego dosad, smatraju znanstvenici. Voditelj istraživanja dr. Damien Brady, s Athlone Institute of Technology u Irskoj, kaže: ‘Zubni karijes je zdravstveni problem na koji se ne obraća dovoljno pažnje.
Utječe na 60 do 90 posto djece te većinu odraslih u razvijenim zemljama. Kokosovo ulje modificirano s enzimima u proizvodima za higijenu zuba bilo bi atraktivna alternativa kemijskim aditivima, posebno zato jer djeluje u relativno niskim koncentracijama.’

Eksperiment dr. Bradyja potaknuo je istraživanje koje je pokazalo da zbog djelomično probavljenog mlijeka bakterija S. mutans ne prijanja tako za zubnu caklinu. ‘Naši podaci ukazuju da proizvodi ljudske probave imaju antimikrobna svojstva’, rekao je. Kokosovo ulje ubija i gljivicu Candidu albicans, koja uzrokuje iscjedak, bolni spolni odnos te peckanje ili žarenje za vrijeme mokrenja.

Izvor: namirnice

uredio (Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Zdravlje zubi i usne duplje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)