Ljekovita svojstva šipka i postupak pripreme

6 minuta čitanja
0
0
346

Malo biljaka se može pohvaliti i ljekovitošču i lijepim izgledom, a posebno izvrsnim ukusom kada se pravilno pripremi  kao što to može šipak (šipurak).

Što je najbitnije, ova biljka je lako dostupna i u našim krajevima je ima vrlo mnogo.

Dovoljno je da pred kraj ljeta,uzmemo odgovarajuću posudu u koju ćemo smjestiti ubrane plodove i da odemo malo u šetnju u prirodu pa da porad puta naberemo toliko šipka da možemo da napravimo dovoljno đema ili čaja za cijelu porodicu.

Od šipka se pravi izuzetno ukusan đem, koji po kvalitetu nikako ne zaostaje za onim kupovnih ali je za razliku od nih sigurniji i zdraviji za konzumiranje.

Ukusna i izuzetno ljekovita biljka
Ukusna i izuzetno ljekovita biljka

Kada beremo plodove šipka, treba obratiti pažnju da plod ne smije biti ni previše zreo niti smije biti nedovoljno zreo.

Prezreli plodovi koji su tamnocrvene boje nisu ljekoviti a ne zreli nisu nikako za upotrebu.

I cvjetovi šipka su ljekoviti i oni se beru u junu i julu kada šipak cvate.

Kada uberete plodove očistite ih od ostataka cvijeta, prerežite ih preko polovice pa odstranite sjemenke i dlačice iz njih. (za neke upotrebe, kao što je uklanjanje kamenca, koristi se cijeli plod i unutrašnjost se ne odstranjuje nego se suši sve skupa)

 

Kada ste ih očistili morate da ih osušite.

Sušenje se vrši na temperaturi oko  40 stepeni. Pazite da ne pregore jer u tom slučaju gube svoju ljekovitost.

Oni će prilikom sušenja potamniti ali ipak moraju da zadrše svoju crvenu boju u osnovi, one plodove koji su zbog pregrijavanja pocrnili odstranite.

Pošto odvojite  plodove koji su izgorili, ako ih ima, preostale plodove dobro usitnite i smjestite u odgovarajući galon koji mora imati dobar poklopac jer osušeni šipak se mora čuvati na suhom i tamnom  mjestu daleko od stranih mirisa koji bi mogli da mu pokvare kvalitet. Osim staklenke možete koristiti i porculanske posude kao i emajlirane, bitno je da se mogu dobro zatvoriti.

                       Nekoliko riješi o ljekovitim svojstvima ove izuzetne biljke.

Odličan je kod liječenja infekcije mokraćnih kanala jer ima izražena antiupalna svojstva i stimulira mokrenje,olakšava disanje jer odstranjuje sluz iz dišnih puteva, liječi od prehlade kao i mnogobrojnih virusnih infekcija,pročišćava krv i poboljšava cirkulaciju,polifenol koji se nalazi u njemu štiti od kardiovaskularnih oboljenja kao i od raka, sprečava starenje tkiva i stanica, te pomaže kod obnove stanica,pojačava imunitet,umiruje živce i uklanja stres, pomaže kod zubobolje,kod mučnine, kod dizenterije,blago snižava krvni pritisak,uklanja kamenac iz bubrega i mokraćnog mjehura,pokazao se kao izuzetno dobar lijek protiv reume.

Šipak blagotvorno djeluje na probavni sistem i odličan je u liječenju mnogih oboljenja, a u prevenciji je nezamjenjiv. Redovna upotreba čaja od šipka osigurava organizmu optimalnu količinu vitamina C koja će spriječiti zimske prehlade i infekcije.

Uputstvo kako da napravite čaj od šipka

Stavite jednu čajnu kašikicu šipka koji ste predhodno pripremili na gore navedeni način u jednu posudu i prelijte sa 0,2 l kipuće vode
Ostavite da stoji 5 – 10 minuta pa procijedite.
Nakon toga uživajte u ispijanju ovog napitka koji je izuzetno ugodnog okusa i mirisa.

Pa ima li veće blagodati od lijeka koji vam prija i ukusom i mirisom.

Ipak nemojte pretjerivati sa količinom popijenog čaja jer kod većih količina može doći do tegoba sa srcem.

(Kucni-ljekar.com)

 

 

 

 

 

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *