Muškarci. Ovo dobro zapamtite.

3 minuta čitanja
0
0
594

Ako ste muškarac koji radi na tome da postane otac, onda je najbolje da prestanete da pušite i sklonite laptop iz krila, jer će to spermi dati veće šanse da dođe do cilja. Na broj spermatozoida utiče mnogo toga, a za neke stvari verovatno nikada niste ni čuli.

 

Donosimo vam pregled iznenađujućih stvari koje imaju opasan učinak na mušku plodnost.
Hrana u konzervi
U kuhinji se nalaze namirnice koje ozbiljno mogu narušiti kvalitet sperme. To se ponajviše odnosi na konzerviranu hranu, odnosno na limenke u kojima je ona spremljena. Limenke su obložene BPA smolom koja štetno utiče na spermu. Posebno su rizične konzerve s kiselom hranom uz koje češće ide i BPA smola.
Kozmetika
Mnogi šamponi, sapuni, dezodoransi i kreme za brijanje sadrže ftalate – tečnosti koje su opasne po zdravlje, a posebno za spermu. Birajte proizvode koji ne sadržavaju ftalate.
Stres
Stres je poguban za cio organizam pa tako i za spermu. Posebno loše djeluje na testosteron tako što slabi njegovu proizvodnju. Drugim riječima, opasan je rizik za plodnost muškarca.
Alkohol
Alkohol ne utiče loše samo na žensku plodnost, nego i na mušku. Dokazano je da alkohol narušava proizvodnju sperme i smanjuje broj spermatozoida. Nažalost, alkohol ostavlja trajne štetne posljedice.
Soja
Izoflavoni se nalaze u sojinim proizvodima, a oni nerkijetko oponašaju estrogen. Upravo zbog toga ne djeluju dobro na spermu.
Apstinencija
Dugo se vjerovalo da će suzdržavanje od seksa pomoći spermi, ali najnovija istraživanja pokazuju da je to daleko od istine. Istina je da spermi treba dan ili dva za oporavak, ali duža apstinencija može izazvati promjenu u pokretljivosti spermatozoida i promjenu oblika.
(Tportal)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Savjeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)