Ovu biljku su kao lijek koristili prije 2.000 godina, pomaže u liječenju raka!

3 minuta čitanja
0
0
393

Koriste je za liječenje upale mokraćnih kanala, astme, kao i za čišćenje bubrega, za reumatizam i bolove u kostima

Mačija kandža je biljka koja raste u kišnim šumama u određenim delovima Južne Amerike, posebno u Peruu i Paragvaju. U svojoj pradomovini Peruu poznata je već 2.000 godina, a ondašnji starosedioci ekstrakte ove biljke koristili su kao lekove. Ova biljka naraste do 30 metara, a određeni delovi korena i kore drveta se koriste u medicini.

Svetska zdravstvena organizacija je ovu biljku nazvala biljkom 21. veka i proglasila je najlekovitijom koja je otkrivena u poslednjih 300 godina. Od devedesetih godina intenzivno počinje da se koristi u Evropi i svetu za lečenje Aids-a i raka. Naime, u mačijoj kandži se nalaze odlični sastojci koji poboljšavaju imuni sistem, a i deluje kao antioksidans.
Uncaria tomentosa je medicinski korišćena za lečenje upale mokraćnih kanala, astme, kao i za čišćenje bubrega, za reumatizam i bolove u kostima. A Indijanci su je najviše koristili za lečenje raznih upala, reume, čireva na želucu, tumora, dizenterije, pa i kod kontrole rađanja. Mačija kandža se koristila i u Južnoj američkoj medicini za artritis.

Pleme Ashaninka u centralnom Peruu ima i recept kako se koristi mačija kandža. Potrebno je skuvati 5 – 6 kilograma korenja mačije kandže u vodi da bi se dobila jedna šačica ekstrakta. Zatim se pije po jedna šoljica ovog ekstrakta dnevno tokom perioda menstruacije, tri meseca. Delovanje ovog tretmana se manifestuje na način da dovodi do steriliteta tokom naredne tri do četiri godine.

Nema kliničkih izveštaja o ozbiljnim kontraefektima ove biljke. Važno je znati da se ne sme uzimati sa mlečnim proizvodima.

Upozorenje: Ova biljka sadrži oko 10 odsto tanina. Predoziranjem mogu nastati problemi na jetri, a može da dovede do problema sa bubrezima.

Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i deci.

(vesti-info.rs/Stil / herbeteka.eu)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ljekovito bilje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *