Pušten u promet novi lijek za metastatski rak dojke.

5 minuta čitanja
0
0
626
Rak dojke

Metastatski rak dojke, najteži je stadij bolesti kada se rak proširio na ostale organe pa je kao takav postao neizlječiv. U tu fazu rak dolazi kod približno jedne trećine žena kojima je dijagnosticiran rak dojke i koje su primale standardnu terapiju.

Rak dojke je najčešći uzrok smrti među ženama u Evropi.

Godišnje se dijagnosticira 464.200 novih slučajeva, a od njega umre 131.000 žena. Radi se o drugom najskupljem obliku raka u Evropi, čije liječenje godišnje košta 15 milijardi eura.

Novu nadu bolesnicama oboljelim od metastatskog oblika raka dojke je dalo prošlomjesečno odobravanje upotrebe, odnosno stavljanje u promet lijeka palbocikliba, kao inovativne terapije za uznapredovali, metastatski rak dojke. Klinička ispitivanja su pokazala da lijek znatno produžava život žena koje se bore s tim najtežim oblikom raka dojke.

U SADu su još prije odobrili upotrebu ovog lijeka.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je lijek, koji je razvila tvrtka Pfizer, u februaru 2015. pa je u SAD-u dosad primijenjen u liječenju više od 18.000 žena.

Ako uzmemo u obzir da je prosječan životni vijek žena sa metastaznim rakom dojke od dvije do četri godine, palbociklib predstavlja veliki napredak u liječenju, jer djeluje tako da ponovno uspostavlja kontrolu nad staničnim ciklusom i blokira rast ćelija raka, sprečavajući time napredovanje bolesti.

Kliničke studije su pokazale da u kombinaciji s drugom endokrinom terapijom udvostručuje vrijeme preživljenja bez napredovanja bolesti u žena s HR+/HER2- metastatskim rakom dojke.

Što je najbitnije lijek  omogućava dobru kvalitetu života oboljelih osoba.

Činjenica je da u evropskim zemljama ima puno bolesnica kod kojih se metastatski oblik bolesti otkrije već pri prvoj dijagnozi.

Glavni razlog za to su nedostatak primarne prevencije i svijesti o potrebi redovitih pregleda i organiziranih screening programa.

Rano otkrivanje raka dojke je vrlo bitno.

Kod rano dijagnosticiranog raka preživi 80 posto bolesnica.

Kod metastatskog karcinoma preživi svega 15-25 posto.

Napomena:

Lično se radujem ovakvim vijestima o pronalasku nekog lijeka koji će umanjiti patnje milionima ljudi i žena oboljelim od neke bolesti, ali sam skeptik kada su u pitanju neki revolucionarni lijekovi koji bi eventualno mogli u potpunosti izliječiti bolest.

Ne zato što je taj lijek nemoguće pronaći(mislim da on već postoji).

Skeptik sam zato što znam da je sve u svijetu postavljeno na temeljima profita. Rak je za njih samo dobar posao na kojem zarađuju vrtoglave iznose novca.

Tekst sam pronašao na nekoliko sajtova što pokazuje da je provjeren i istinit.

Radujem se pomaku u liječenju ove opake bolesti, ma koliki taj pomak bio.

Kucni-ljekar.com

 

Izvor: agencije/ uredio:Kucni-ljekar.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Karcinom,tumori i ciste

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)