Rak grlića maternice. Simptomi i uzroci.

6 minuta čitanja
0
0
3,907
Rak grlića maternice

Rak grlića maternice.

Rak je bolest za koju prije ovog zadnjeg ,prokletog, rata skoro da i nismo čuli.

Bilo je slučajeva obolijevanja ali je to u odnosu na današnje brojke bilo znatno rijeđe.

Zanimljivo je da, uvijek, kada spomenemo rak mislimo da je to jedna bolest, dok u stvarnosti ima mnogo vrsta raka.

Bilo koja vrsta raka da je u pitanju vrlo bitno je prepoznati simptome na vrijeme i započeti liječenje odmah.

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti simptome koji ukazuju na rak grlića maternice.

Prema posljednjim statistikama, rak grlića maternice je jedna od najsmrtonosnijih vrsta ginekoloških karcinoma. Ali da ne bi bili previše zabrinuti moramo naglasiti da medicinski stručnjaci tvrde da ova vrsta raka ima visoku stopu uspješnog liječenja, ako se rano otkrije.

Napomena: Zapamtite da se trebate obratiti ginekologu odmah ako primijetite bilo koji od ovih znakova upozorenja. Ovo su 7 najčešćih simptoma raka grlića maternice:

Neobičan iscjedak

Trebate znati da je ovo čest znak upozorenja ovog tipa raka. Dakle, kad rak počinje rasti unutar maternice, stanice zida maternice počinju se oslobađati i stvaraju vodeni iscjedak.

Bradavice

Pojava malih bradavica (izvana ili iznutra) je ogromno upozorenje za mnoge bolesti, kao što je HPV, što može povećati šanse za rak grlića maternice u svih žena.

Bol ili krvarenje

Bol i krvarenje su tipični simptomi i znakovi upozorenja za ovu vrstu raka. To je zato što rak vrata maternice raste na zidovima vrata maternice koje se mogu isušiti, pa čak i pucari, uzrokujući nelagodu i krvarenje. Ako primijetite bilo kakvo krvarenje izvan menstruacije, trebali  biste posjetiti svog liječnika odmah i dobiti pravilan tretman.

Anemija

Anemija je najčešće uzrokovana prekomjernim krvarenjem. Dakle, ako se osjećate umorno cijelo vrijeme, a prehrambene navike su vam iste, ili ako vaše srce se ubrzava nakon normalnog naprezanja, to znači da možda imate simptome anemije. Kao što smo rekli, anemija može biti uzrokovana prekomjernim krvarenjem, koje često prati rak vrata maternice.

Mokraćni problemi

Kako maternica buja, mjehur i bubrezi mogu biti komprimirani, ometati prolaz urina. Kao rezultat toga, vi nećete biti u mogućnosti da u potpunosti ispraznite mjehur, što uzrokuje bol ili infekcije mokraćnog sistema.

Stalna bol u nogama, bokovima ili leđa

Vi bi također trebali znati da natečen vrat maternice može uticati na bubrege, mjehur i ostale unutrašnje organe. Krvne žile mogu također biti komprimirane, čineći teško za krv da dođe u zdjelicu i noge, što uzrokuje bol i oticanje u nogama i gležnjevima.

Gubitak težine

 

Trebate znati da sve vrste smanjenja raka potiskuju apetit, uključujući i rak vrata maternice. Oticanje vrata maternice može stisnuti želudac, što će rezultirati smanjenjem apetita i gubitkom težine.

Važna napomena: Ne trebate PANIČARITI! Ovi simptomi ne moraju nužno značiti da imate rak vrata maternice. Ali je to u svakom slučaju  dobar razlog da posjetite svog doktora radi daljnjih ispitivanja i liječenja.

Najpoznatiji faktori rizika za rak vrata maternice su:

Pušenje ili pasivno pušenje
Više seksualnih partnera
Nezaštićeni seks
Oslabljen imunitet
Savjetujemo vam da redovno vršite preglede i samo preglede pošto vam oni mogu na vrijeme ukazati na problem koji je vrlo bitno što prije primijetiti i liječiti,

http://megagiga.info/uredio kucni-ljekar.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Karcinom,tumori i ciste

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)